Vezető hírek

2022.05.25. 07:00

Többet költünk, mióta élelmiszerre is fordítható

Áprilisban megugrott a SZÉP-­kártya-költések értéke, amihez a juttatások élelmiszerüzletekben történő felhasználásának július elsejéig történt meghosszabbítása is jelentősen hozzájárul – közölték a kártyakibocsátók. Az elfogadóhelyek száma is nőtt. Az egyik bank kártyájával csaknem negyvenezer helyen lehet fizetni.

Munkatársunktól

A zsebek átjárhatósága is növelte a költést. Illusztráció: Bencsik Ádám/MW

A K&H Bank arról tájékoztatott, hogy az eddigi tapasztalataik alapján a módosítás egyre népszerűbb: áprilisban 63 százalékkal, a teljes február-áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal költöttek többet K&H SZÉP-kártyával, mint az előző év azonos időszakában. Február elseje óta ugyanis lehetőség van arra, hogy a kártyabirtokosok élelmiszer-vásárlására is felhasználják juttatásaikat. 

A banknál az elmúlt három hónapban a SZÉP-kártyás költések összege meghaladta a 7,5 milliárd forintot. Ezen belül pe­­dig hónapról hónapra egyre nagyobb – februárban 24, márciusban 28, áprilisban pedig már 29 százalék – volt az élelmiszerre fordított arány. A növekvő trend akár folytatódhat is, hiszen jú­­lius 1-jéig meghosszabbították a juttatás ilyen célú felhasználását. 

Elfogadóhelyek 

Az élelmiszervásárlást nem szá­­mítva áprilisban 16 százalékkal, az elmúlt három hónapban 29 százalékkal emelkedtek a költések. A használatot tovább erősítheti, hogy a cégek a növekvő fizetések mellett, várhatóan egyre inkább élni fognak e bé­­ren kívüli juttatással is. 
Az intenzív kártyahasználatot támogatta, hogy csak az idén már mintegy ötezerrel bővült a K&H SZÉP-kártya-elfogadóhelyek száma, ez országos szinten több mint 39 ezret jelent. 

Élelmiszert is 

Az MKB Bank is növekedésről számolt be, adataik szerint az idén januárhoz képest februárban csaknem 30 százalékkal, márciusban és áprilisban több mint 60-60 százalékkal nőtt a költések összege. Kiemelték, hogy ebben jelentős volt az élelmiszer-vásárlás engedélyezésének hatása, mivel a 2021-es bázisév az MKB SZÉP-kártya be­­vezetése óta az eddigi legnagyobb költést hozó esztendő volt. Biztosra veszik, hogy ez a rekord év végére meg fog dőlni – idén február és április között náluk a költések mintegy negyedét tette ki az élelmiszer-vásárlás. 

A bank hangsúlyozta, mind az érintett szolgáltatóknak, mind a kártya­kibocsátóknak sok munkája kellett ahhoz, hogy idén február el­­sejével el tudjon indulni az élelmiszer-elfogadás. Az MKB SZÉP-kártya-elfogadóhelyeinek száma január 1-től május 1-ig nagyjából 2400 elfogadóhellyel bővült, és 11 ezerrel nőtt az elfogadó POS-terminálok száma. 

Feltöltések 

Az OTP Bank azt közölte, hogy idén áprilisban közel azonos volt a feltöltések összege a tavalyival. Ugyanakkor a költés egy hónap alatt 20,2 milliárd forintról 35 milliárd forintra növekedett a 2021. áprilisihoz képest. Adataik szerint az idei negyedik havi költések 26 százalékát fordították a kártyabirtokosok élelmiszerre. Az új elfogadóhelyek száma ta­valy áprilishoz képest 7 százalékkal nőtt, az élelmiszer-elfogadás miatt azonban számuk nem növekedett drasztikusan az OTP-nél. 

A bank 2022 első négyhavi adatai szerint az összes feltöltés 119,7 milliárd forintra nőtt a 2021 azonos időszaki 104,2 milliárd forintról. A költések értéke ennél jelentősebben bő­­vült, a tavalyi 58,9 milliárd forintról csaknem 106 milliárd forintra emelkedett idén január–áprilisban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!