Szegedi hírek

2022.05.17. 20:24

Világhírű operadíva volt a Dugonics Társaság vendége

Közvetlenségével, sugárzó energiájával és jókedvével azonnal belopta magát népes közönsége szívébe Miklósa Erika. A világhírű opera-énekesnő a Dugonics Társaság vendége volt kedden a Korzó Zeneházban.

Koós Kata

Novák Zoltán gyermek tüdőgyógyász volt Miklósa Erika opera-énekesnő beszélgetőtársa a Korzó Zeneházban. Fotó: Frank Yvette

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán beszélgetőtársa Novák Zoltán gyermek tüdőgyógyász, a szegedi egyetem professzora volt, aki a Dugonics Társaság által szervezett beszélgetés kezdetén pályája szegedi indulásáról, valamint első meghatározó mentorairól kérdezte Miklósa Erikát. A kiskunhalasi születésű opera-énekesnő elmesélte, hogy bár élsportolónak készült, gimnazistaként szívesen énekelt különböző rendezvényeken, és egy esküvőn figyelt fel hangjára Madai Lilla énektanárnő. 

Azt mondta, a világ legjobb Éj királynője lehetnék – idézte fel. Egy baleset miatt le kellett mondania az atlétikáról, ekkor határozta el, hogy a sport helyett az énekesi pályán igyekszik az élre törni. 

Berdál Valéria növendékeként bontogatta szárnyait Szegeden, majd 1990-ben minden idők legfiatalabb magánénekeseként, mindössze húszévesen szerződtették a Magyar Állami Operaházba. 1992-től sorra hódította a külföldi operaszínpadokat. Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjét éppen ötszáz alkalommal énekelte világszerte. Legnagyobb mentorai között, meghatódva emlékezett meg Gregor Józsefről is, akivel szoros barátságot ápolt egészen haláláig. 

A Korzó Zeneházban rendezett esten közvetlenségével és sugárzó vidámságával lenyűgözte népes közönségét. Világszerte a legnagyobb csillagok között jegyzik nevét, világhírű sportolók és hollywoodi sztárok kértek tőle autogramot, ám közönségének hangsúlyozta, jóllehet elérhetetlennek tűnnek, a hétköznapokban egyáltalán nem különböznek az átlagemberektől. 

Nincs is olyan messze Kiskunhalas New Yorktól – foglalta össze szerényen, majd hitvallását ismertette, amely szerint „a szakmai siker nem igazi boldogság”. 

Ha régi ismerőssel találkozik az ember, először mindig a családról kérdezik egymást – közölte, majd azzal folytatta, hogy hétéves kislánya, Bíborka örökbe fogadásával lett teljes az élete. 

A beszélgetés végén kiemelte, hivatásában mindent elért, nincs hiányérzete, legfőbb küldetésének az anyaság mellett jelenleg a tehetséggondozást és önkéntes tevékenységei, mint például a fogyatékossággal élő sportolók támogatásának folytatását tekinti. 

Rövid az élet és nagyon sok helyen van szükség a segítségre – foglalta össze küldetését. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!