Szegedi hírek

2022.05.20. 19:30

Világversenyen képviseli hazánkat a szegedi ápolótanuló

Szegedi diák képviseli hazánkat októberben a WorldSkills Shanghai 2022 szakmai világversenyen. Pál Blanka, a Kossuth Zsuzsa-iskola ápoló-­tanulója a szegedi klinikákon és Budapesten, a Honvédkórházban szakértők segítségével készül a rangos megmérettetésre.

Timár Kriszta

Fotó: Frank Yvette

A szakképzés csúcsát jelenti a WorldSkills verseny, amelyet idén ősszel Sanghajban szerveznek meg. 

A világversenyen szakmánként minden tagországból egy versenyző indulhat, aki a hazai válogatóversenyeken a legjobbnak bizonyult. A versenyzők kiválasztását, a felkészülést, valamint a versenyen való részvételt a WorldSkills Hungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mint tagszervezet biztosítja, szakmai támogatókkal együttműködve. 

Ápolás és gondozás versenyszámban egy szegedi diákért izgulhatunk majd az októberi világverseny ideje alatt: Pál Blanka, a SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola diákja nyerte el a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje szakmájában, a nemzeti válogató online fordulói, a pszichológiai teszt és a fővárosban megrendezett gyakorlati feladat megoldása során nyújtott kimagasló teljesítménye alapján. 

Pál Blanka képviseli hazánkat a versenyen, felkészülését Németh Zoltánné segíti az iskolában. Fotó: Frank Yvette

A nemzeti válogatóverseny során a diákoknak egy férfi ápolását kellett elvégezniük csípőprotézis-műtétet követően, illetve egy, az unokájától kapott levelet lefordítani. Amikor pedig a férfi a mosdóban rosszul lett, el is kellett látni, vagyis egy nem várt vészhelyzetet is azonnal le kellett tudni reagálni. Blanka győzelmével kvalifikálta magát a 67 ország részvételével zajló megmérettetésre, amelyre folyamatosan készül. 

A világversenyen 23 versenyszámban 27 versenyző képviseli majd Magyarországot. Középiskolai tanulmányai mellett az Országos Kórházi Főigazgatóság által szervezett speciális, egyéni felkészítésén is részt vesz a Honvédkórházban, illetve szakmai gyakorlatának egy részét a szegedi klinikákon végzi. Felkészülését tanárnője, Németh Zoltánné Torma Ida is támogatja, akinek segítségével idáig eljutott. 

 Heti 2-3 alkalommal gyakoroltunk délutánonként az iskola laborjában. Volt mit bepótolnunk, hiszen az elmúlt 2 évben a Covid miatt a személyes órák hiánya nagyon érződött 

– mesélte a diák, akinek teljesítményéhez egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen gratulált az áprilisi Szakma Sztár Fesztiválon. 

A szegedi tanuló az iskola elvégzése után mindenképpen az egészségügyben szeretne dolgozni, jelenleg a mentőzés áll a szívéhez a legközelebb. 

 De szívesen dolgoznék a Honvédkórházban is, nagyon tetszik az a közeg 

– tette hozzá. 

A Szakma Sztár Fesztiválon ápolás és gondozás szakmában bemutatót, valamint nemzeti válogató versenyt is szerveztek, amelyen még egy szegedi siker született: harmadik helyen végzett Megyeri Réka Rebeka, aki szintén a Kossuth Zsuzsa-iskola diákja. Felkészítését szintén Németh Zoltánné végezte, akinek több évtizedes szakmai munkáját nemrégiben pedagógus-Oscar-díjjal ismerték el. 

A Neteducatio Év Középiskolai Tanára címet szakmai zsűri ítélte oda számára, 2 ezer jelölt közül találták őt a legalkalmasabbnak a díjra. A tanárnő 15 fős osztályából – amelybe Blanka és Rebeka is jár – 11 főt az Országos Szakma Sztár Versenyre is felkészített és elindított. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!