Vezető hírek

2022.06.29. 07:00

A bevásárlóközpontok nem mindegyikében tudunk hűsölni

Tombol a nyár a héten, ilyenkor érdemes a legtöbb időt klimatizált helyen tölteni. De mit tehet, akinek otthon nincs léghűtő berendezése? Megmértük, a különböző bevásárlóközpontokban hány fokban hűsölhetünk.

Munkatársainktól

Rövid ideig kellemes a 26 fokban üldögélni, a Napfény Park dolgozói között azonban van, aki kardigánt vesz fel. Fotó: Karnok Csaba

Tombol a nyári forróság me­­gyénkben, a helyzet pedig nap­­­­ról napra egyre keményebb lesz. Harmadfokú, vagyis a legmagasabb szintű hőségriasztás van érvényben, ilyenkor szakemberek is azt javasolják, hogy aki tud, húzódjon hűvös helyre. Feltérképeztük tehát a klasszikus menekülő lehetőségeket, vagyis azokat a nyilvános helyeket, ahol azok is akár több órát is eltölthetnek feltűnés nélkül azok, akiknek nincs otthon légkondijuk. Egy szobahőmérővel felszerelkezve azt is megnéztük, hol van a leghűvösebb. 

Körutunkat délelőtt 10 órakor a Rókusi körúti Tescóban kezdtük. Az autó hőmérőjének tanúsága szerint már ekkor is 32 fok volt odakint, így belépve hirtelen kellemesnek tűnt az ottani hőmérséklet. De csak hir­­telen. Pár perc után kiderült, hogy gyakorlatilag az épületben is hihetetlenül meleg van, 28,5 foknál nem mutatott kevesebbet a digitális kijelző. Az egyik üzlet eladója is megjegyezte: nem viszik túlzásba a légkondicionálást. Nem volt jobb a helyzet néhány sarokkal arrébb, a Szeged Plazában sem. A napsütötte, középső részen több mint 29 fok volt, a leghűvösebb sarokban 28. Itt is egy eladótól tudtunk meg pluszinformációkat. Mint mondta, délelőtt mindig meleg van, délutánra jobb a helyzet. 

Az Árkád volt az első hely, ahol végre igazi hűvös fogadott bennünket. A legkellemesebb idő természetesen a legalsó szinten volt, a legmelegebbet pedig az éttermek környékén mértük. Mivel itt az üzleteknek is eltérő a hőmérséklete, az is befolyásolja a hőérzetet, honnan milyen levegő zúdul ki, de átlagosan 26 fok körül volt a hőmérséklet, ami akár órákon keresztül is jól viselhető. 

Miközben átautóztunk a Napfény Parkba, a borult idő ellenére az autóban már 44 fokra kúszott fel a hőmérséklet. Innen a 35 fokba is élvezet volt kiszállni, de a 26 fokra klimatizált bevásárlóközpontban még jobban esett hűsölni. Ezt egyébként többen már fel is fedezték maguknak, a folyosókon lévő padok mind tele voltak ebédidőben. A kávézóban dolgozó alkalmazott azonban nem élvezte ennyire a hűvös klímát: mivel ő egész nap itt dolgozik, még egy kardigánt is felvett, nyári ruhája ugyanis kevésnek bizonyult ehhez a hőmérséklethez. 

Kollégánk Makón is szétnézett, ahol a nyári hőség enyhítésére ismét párakapukat és frissítőpontokat telepítettek a város főterén. Előbbiek a Széchenyi és a Makovecz téren, utóbbiak pedig a Korona, a Hagymaház és a Hagymatikum előtt várják a felfrissülni vágyókat. Ezeknél hűtött vizet kaphatnak a szomjazók. Aki pedig hűs levegőre vágyik, többek között az Aradi utcai Tesco, a Csanád vezér téri SPAR, a Szegedi utcai Lidl és Penny Market üzletben találhat enyhet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!