Szegedi hírek

2022.06.23. 14:56

A csecsemőknek is kell útlevél

Fotó: Karnok Csaba

Nagy forgalom várható a megyei határátkelőkön a nyáron, de a rendőrség felkészült erre, ha kell, az összes sávot megnyitják az autósok előtt. A megye két legforgalmasabb átkelőjén, a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy hétvégi nap 60-70 ezerre is növekedhet az utasok száma.

Röszkén a rendőrség az adóhivatal és a kormányhivatal tartott közös sajtótájékoztatót június 23-án. 

Június második felétől számítanak erős forgalomra a Csongrád-Csanád megyei határátkelőhelyeken. Ez a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt várható – közölte a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője csütörtökön Röszkén a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal, valamint a kormányhivatallal közösen tartott sajtótájékoztatón. 

Szigorú szabályok vonatkoznak a jövedéki termékek behozatalára. Fotók: Karnok Csaba

Baukó Levente elmondta, hogy a forgalom elérheti vagy akár meg is haladhatja a 2019-es, pandémia előtti szintet. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányba lehetnek sorok – közölte.

 A megye két legforgalmasabb átkelőjén, a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy hétvégi nap akár 60-70 ezerre is növekedhet az utasok száma. Ezt a helyzetet úgy tudják kezelni, hogy ha a röszkei autópálya-átkelőn az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, akkor változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán.

A szolgálatvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy aki útnak indul, ügyeljen arra, hogy érvényesek legyenek az okmányai. Fontos tudni, hogy ilyenre határátlépéshez még a csecsemőknek is szükségük van.

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense arról beszélt, hogy a határokon a leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát.

 Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak be 

– tette hozzá Némedi-Varga Éva.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője pedig emlékeztetett, hogy az unió területére tilos harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Borcsik Zoltán hozzátette, hogy öt kilogrammig behozható saját fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség, tehát ez kivétel a szabály alól. Nagy méretű gyümölcs, például dinnye esetében egy darab hozható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!