Imádják a nyári gyakorlatot

2022.06.29. 16:00

A kapálás nem a kedvencük a bedősöknek, de a társaikkal együtt töltött időt szeretik

Idén sem marad el a kötelező négyhetes szakmai gyakorlat az ásotthalmi erdészeti iskolában. Nyiladékot tisztító és levélgyűjteményt összeállító diákokkal is találkoztunk.

Arany T. János

Húsz különböző fa és cserje levelét kell begyűjteniük és gyűjteménybe rendezniük a nyári gyakorlatukat töltő bedős diákoknak. Fotó: Karnok Csaba

Az erdészeti szakmunkás-, il­letve a technikusképzésben részt vevő tanulóknak kötelező a nyári gyakorlat, ez a tanév teljesítésének feltétele. Az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium majdnem teljesen kiürült már, a gyakorlatot itt töltő 75 diák szinte elveszik a jókora területen. 

A diákok a jól ismert és ke­vésbé kedvelt erdőápolási munkálatokon vesznek részt, mint például erdősítés, a sorok és sor­­közök művelése, lerövidítve és egyszerűsítve, kapálás. Ez nem a kedvencük. Hivatalosan a nyári gyakorlat célja, hogy termelésszerű körülmények között végezzék el az erdőben az aktuá­lis feladatokat: tisztítást, gyérítést, véghasználatot, illetve a ta­­vaszi erdősítés utáni ápolást. 

A bedősök több csoportra osztva dolgoznak: növénygyűjteményt készítenek, két csapat nyiladékot – ez a két erdőrészletet összekötő kis ösvény – tart karban, azaz szabaddá teszik, megtisztítják az utat, illetve folyik még egészségügyi termelés, azaz a kiszáradt, törött, kidőlt fákat szedik ki az erdőből, mert ami még használható, azt igyekeznek piacra dobni. 

Az udvar hűvösében néhány 10/A osztályos üldögélt. Húsz különböző fa és cserje levelét kell összeszedniük és gyűjteménybe rendezniük. A feladat nem nehéz, mert mint Andrési Pál, az iskola szakmai vezetője elmondta, a tanulmányi erdőben 72 fás szárú növényi faj fordul elő. A zsanai Dudás Tibor már gyűjtött ezüsthárs-, feketebodza- és ostorfalevelet. Azt mondta, legkevésbé a kapálást szereti, abban pedig egyetértett osztálytársaival, hogy nem sok jó van a gyakorlatban, talán annyi, hogy együtt lehetnek. 

Vidámabb volt a hangulat az erdőben, ahol egy traktor mö­­gé kötött pótkocsin pihentek a diákok, de csak addig, amíg oda nem értünk. Jakus György szerint a gyakorlat a legjobb dolog a világon. Nem tudtam eldönteni, komolyan gondolja-e, ezért tovább beszélgettünk. Kifejtette, hogy azért szereti a gyakorlatot, mert első kézből szerezhetnek tapasztalatot az erdőről. 

Ami nem jó, az a meleg, meg a szúnyogok – tette hozzá, majd felhúzta a munkavédelmi felszerelését, és nekiállt összedarabolni az egyik nyiladékra dőlt fát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!