Vezető hírek

2022.06.11. 13:00

A nyári esővel együtt  érkezik a kullancsszezon

Csúcson van a kullancsszezon, ezekben a nyár eleji hetekben a legaktívabbak a vérszívók. Kirándulás vagy kerti munka után ezért mindig ajánlatos átvizsgálni, átvizsgáltatni magunkat. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt bizonyos területeken ráadásul kiugróan sok kullancs lehet.

Munkatársunktól

Érdemes átvizsgálni magunkat kirándulás vagy kerti munka után. Fotó: Unsplash

A vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el. A kemény fa­gyok sem tizedelik meg jelentősen az állományt. Az enyhe telek során lerövidül a kullancsok nyugalmi fázisa, hosszabb ideig aktívak, ez azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. Március helyett gyakorta már februárban kihajtanak a tavaszi növények, megjelennek a rágcsálók, korábban kezdenek el mozogni és szaporodni az egyéb emlős és madár kullancsgazdák. Így aztán a kullancsok aktivitása is megnő, és egyre több lesz belőlük a következő generációban – írja a kullancsveszely.hu. 

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Ki­­ránduláson, vagy akár kerti munka közben is tanácsos tehát riasztószereket használni, majd átvizsgálni ma­gunkat. Ha érintkeztünk alj­­növényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Ha alaposan átnézzük magunkat, családtagjainkat zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes, kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget. 

A szakértők szerint az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon. Ilyen például a Hyalomma-kullancs, amely a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. A kullancsokat jórészt a vándormadarak hozzák. 

Az újonnan felbukkant kullancsokkal együtt immár három faj is veszélyes Magyarországon. 

A legismertebb közülük a közönséges kullancs. Vírusos agyvelő- vagy agyhár­tyagyulladást okozhat. Ez vi­­szonylag ritka, csak minden ezredik kullancs terjeszti, és az esetek körülbelül egy százaléka halálos, ráadásul védőoltással is lehet védekezni a betegség ellen. 

A kullancs csípése azon­ban Lyme-kórt is okozhat. Ennek baktériumát átlagosan minden tizedik vérszívó hordozza, fertőzött területeken akár minden második is. Évente 9-10 ezren kapják el nálunk a kórt, a többségnél azonban az immunrendszer sikeresen megküzd vele. A betegség tünetei (levertség, láz, kokárda nagyságú, koncentrikus körökből álló, vándorló piros kiütés) ál­talában pár nap múlva jelennek meg, de nemegyszer csak hónapok múlva mutatkoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!