Vezető hírek

2022.06.06. 17:30

Állatjóléti állami támogatásra pályázhatnak a méhészek

Tízmilliárd forint keretösszegig vissza nem térítendő méhállatjóléti támogatásra pályázhatnak a méhészek. Június 20-tól július közepéig fogadják a beadványokat.

T. Sz.

Az 1970-es évek óta mintegy 60 százalékkal csökkent a globális méhpopuláció. Teljes kipusztulásuk visszafordíthatatlan következményekkel járna.

Fotó: Havran Zoltán

Tegnap jelent meg a méh­állatjóléti támogatás pályázati felhívása, a méhészek június 20. és július 19. között nyújthatják be kérelmüket, a keretösszeg tízmilliárd forint. Annak határáig az Agrárminisztérium támogatása normatív, vissza nem térítendő. A méhészeknek ez 2022-ben időarányosan 7,5 eurónak megfelelő forint támogatást jelent méhcsaládonként, majd jövőre már 15 eurót. 

A kaptárban is marad 

Az állatjóléti támogatások főként a gerinces állatokat védik, a beporzó rovarok védelme rendhagyónak számít. Mint azt Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész lapunknak elmondta, a támogatás a méz visszahagyására vonatkozik. Arra, hogy a pörgetés után éves szinten leg­alább négy kilogramm mézet a kaptárban kell hagyni. Bár a hozam soktényezős – függ a vándorlástól, a hordott nektártól, a növény típusától –, de optimálisan egyetlen méhcsalád évente húsz kilogrammot termel vándorlás nélkül. A kiírásnak megfelelően ebből kell négy kilót visszahagyni. Németh Attila elmondta, a jelenlegi felvásárlási ár alapján a pályázati összeg fedezi a kaptárban maradó méz költségét. 

Veszélyes vegyszerek 

A globális élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától. Ám a globális méhpopuláció az 1970-es évek óta 60 százalékkal csökkent. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke korábbi közleményében kiemelte, a méhek és más beporzók eltűnése világszerte megfigyelhető jelenség. Ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményeket jelenthet az emberiségnek. – Évről évre gyengébb a mezőgazdasági növényeken végzett méztermelés átlaga részben a növények vegyszeres kezelése miatt. Miközben a klimatikus viszonyok is hatnak a méhekre. Idén országos jelenség, hogy rossz állapotban teleltek át a méhcsaládok, sokuk elpusztult, főleg a korai, februá­­ri átmeneti felmelegedésben – mondta Németh Attila, s hozzátette, eközben Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó mézfogyasztás. 

Méz és virágpor

A fenti támogatáson túl a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez csekély összegű támogatás igényelhető, ez jelenleg méhcsaládonként mintegy ezer forint. Továbbra is fenntartják az olyan méhészeti termékekből, mint például a méz, a virágpor és a méhpempő, származó bevétel személyijövedelemadó-mentességét. Eközben a kormány támogatja Magyarország pályázatát a 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszus megrendezésére. 

Rovarperspektívából

Európa legnagyobb beporzótárlata nyílt meg május közepén a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Zümmögés a múzeumban című kiállítás az év végéig látogatható. A méhek és más beporzók pusztulására, annak következményeire hívja fel a figyelmet. Rovarpers­pektívából mutatja be a beporzók, köztük a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!