Magyarul és románul lehetett tanulni

2022.06.29. 19:23

Beszámoltak az eredményekről Bordányban

Konferenciával zártak le szerdán egy határon átnyúló, hármas partnerségben megvalósuló projektet, amelyben magyarul és románul lehetett tanulni.

A.T.J.

A határon átnyúló munkaerőpiac-fejlesztés elősegítése érdekében szervezett magyar és román nyelvtanfolyamok eredményéről számoltak be Bordányban. Fotó: Török János

Míg a vendégeket várták a bordányi Faluház emeletén Gubik Marianna, a Legjava termékcsaládot előállító Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet elnöke a saját termékeik felhasználásával gyártotta a vendégváró falatokat, amikből fogyott rendesen már a vendégek érkezése előtt is. A croissant-ból készült szendvics alapja is saját termék volt, de kiemelném a padlizsánkrémet, amit egyéb hozzávalókkal dobott fel a házigazda. A szendvicsek pedig azért készültek, mert a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesület (KUSZA) szerda délelőtt tartotta a Határon átnyúló munkaerőpiac című projekt  zárókonferenciáját.

Hármas partnerségben, a temesvári Szórvány Alapítvány, a nagybánhegyesi Esélyt a Szórványnak alapítvány és a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesület közös gondozásában valósult meg a „Határon átnyúló munkaerő piac” című projekt az Európai Unió támogatásával és a programban résztvevő két tagállam finanszírozásával. Fő célkitűzései a határon átnyúló munkaerő-mobilitás támogatása volt, a munkaerőpiachoz történő hozzáférés javítása, valamint a foglalkoztatási lehetőségek növelése Temes, Békés és Csongrád-Csanád megyében.

A résztvevőket Kiss-Patik Péter alpolgármester, Börcsök Roland, a KUSZA elnöke és Lajkó Bálint projektmenedzser köszöntötte majd Kovács Katalin a másik projektmenedzser, a Szórvány Alapítvány nevében bemutatta a projekt és az eredményeit. Ennek lényege, hogy egy nyelvi képzést szerveznek magyar nyelvleckéket tartottak román anyanyelvűeknek és román nyelvórákat magyar anyanyelvűeknek. Ez egy alapfokú, akkreditált tanfolyam volt, amelyen 24-24-en vettek részt Bordányban és a Békés megyei Nagybánhegyesen, valamint Temesváron. 

A lényeg a közös határmenti munkaerőpiac-fejlesztés elősegítése volt a szomszédos országok nyelvének elsajátítását és legfontosabb foglalkozási jogszabályok megismertetésével. A beszámolók után a résztvevők elfogyasztották a finom szendvicseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!