Szegedi hírek

2022.06.07. 16:30

Bud Spencer filmkellékei érkeztek a múzeumba - Fotók

Az ördög jobb és bal keze után a Móra Ferenc Múzeumban is láthatók lesznek azok a filmes kellékek, melyeket a legendás Bud Spencer-Terence Hill filmekben használtak. A hónap végén nyíló Legendás vadnyugat kiállításon külön szekciót rendeznek be a filmes kalandoknak.

T. K.

Filmes westernhősök holmijait is bemutatják a hónap végén nyíló kiállításon. Fotó: Karnok Csaba

Újabb relikviákat mutattak be kedden a Móra Ferenc Múzeumban a június 25-én nyíló A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállításból.

Mint arról már többször beszámoltunk, a tárlat törzsanyaga Oklahomából érkezett, ezek már Szegeden vannak a hosszas repülőút után. Az eredeti vadnyugati holmik mellett azonban bemutatják a filmesek által teremtett világot is, melyből a mai 40 -50 évesek generációja megkedvelte ezeket a hősöket. 

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, ebben a kiállítórészben látható lesz többek között a Monte Walsh, az utolsó cowboy című, 2003-as filmből a főszereplő kalapja, melyet kifejezetten ehhez a mozihoz készítettek és ezt egy benne elhelyezett felirattal hitelesítették is. A színész, akinek a fején volt, nem más, mint a Magnum filmek sztárja, Tom Selleck, akinek szettjét egy térdvédő és egy sarkantyú is kiegészítette. Ezeket szintén bemutatják majd a kiállításon.

 A legendás színészpáros, Bud Spencer és Terence Hill is számos "spagetti" westernben szerepeltek, ezért szerettünk volna tőlük is bemutatni néhány filmes relikviát. Még a leszármazottakat is felkerestük, miután kiderült, hogy a filmkészítők ezeket nem őrizték meg, de nem jártunk sikerrel 

- mesélt az előkészítés nehézségeiről a múzeumigazgató. 

Rómában viszont működik egy kölcsönző, és kiderült, hogy Terence Hill is vitt már onnan filmes kelléket. Így mi is onnan hozattunk ide pár holmit. A kiállításunkon bemutatásra kerülő pisztoly, bilincs és fegyverövek Az ördög jobb és bal keze című filmben például biztosan láthatók voltak 

- mutatta a kellékeket. Érdekesség egyébként, hogy a fegyvertöltények például fából vannak, eredeti kinézetüket a festésnek köszönhetik.

Mint azt korábban már megírtuk, A legendás vadnyugat című kiállításon látható lesz Old Shatterhand puskája is - már amennyiben elfogadjuk a tényt, hogy Karl May regényének főhősét egy magyar néprajzkutatóról mintázta, miután annak memoárjait elolvasta. Xantus János karabélya mellett egyébként pipáját is Szegedre hozták Győrből, ezek szintén láthatók lesznek a tárlaton, amely a Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!