Amit találunk, azt le kell adni

2022.06.26. 07:00

Bűncselekmény lehet a talált tárgy megtartása

A telefonoktól kezdve a kulcscsomókon át a papírtörlőig hagynak el utasok dolgokat a Szegedi Közlekedési Kft. járatain. Ezeket jó esetben leadja, aki megtalálta, a közlekedési cégnél pedig lefényképezik, és kiteszik a honlapjukra. Aki pedig igazolni tudja, hogy az övé, az visszakapja. Aki viszont nem adja le, amit talál, bűncselekményt követ el.

Suki Zoltán

Előfordul, hogy a buszmegállóban felejtik a kulcscsomót vagy a pénztárcát. Minden talált tárgyat le kell adni. FOTÓ: DM

Ha valakinek hiányzik öt darab asztali naptár, vagy egy kék kisautó, két tekercs papírtörlő vagy éppen egy kiskacsás pár­na, akkor menjen be a Szegedi Közlekedési Kft. ügyfélszolgá­latára, és ha tudja igazolni, ak­­kor visszakaphatja a dolgait. Ezeket találták ugyanis sok más tárgy és iratok mellett a szegedi tömegközlekedési eszközökön az utóbbi időben. A társaság a talált és leadott tárgyakat lefényképezi, és a fotókat kiteszi a honlapjára, hátha jelentkezik érte a tulajdonosa. Ez persze nem be­­mondásra megy. Meg kell adni az elvesztés idejét, helyét, el kell mondani, hogy hogy néz ki az elveszett tárgy, nagyjából mekkora, és milyen márkájú. A kiadáshoz pedig még kell a személyi igazolvány és a lakcímkártya is. 

A leadott tárgyak közös pont­­ja, hogy az esetek többségében egyik sem túl értékes. Most a listán szerepel egy fülhallgató, ami kicsit drágább lehet, és egy pénztárca is, amiről nem tudni, hogy van-e benne pénz. 

Összességében persze nem tudni, hogy mennyi olyan dolog van, amit nem adtak le vagy a sofőrnél, vagy az ügyfélszolgálaton, mindenesetre az biztos, hogy a talált tárgyakat nem szabad megtartani. A rendőrség szerint az utóbbi időben egyre több olyan bejelentés érkezik a rendőrségre, hogy az emberek különböző helyeken elveszítették ér­­téktárgyaikat. A megtalálók sok esetben nem tudják, hogy ha megtartják azokat, szabálysér­tést vagy bűncselekményt kö­vethetnek el. A bejelentések szerint a pénztárcákat, mobiltelefonokat, táskákat, iratokat közlekedési eszközökön, közterületi padokon, játszótereken, vagy boltok, szórakozóhelyek pultjain, áruházak bevásárlókocsijában felejtették, esetleg a zsebükből kirántva veszítették el. Ezeket a tárgyakat a legtöbbször járókelők vagy vásárlók találják meg, és magukhoz veszik anélkül, hogy bármit tennének a tu­­lajdonos felkutatása érdekében, vagy leadnák azokat a talált tárgyak osztályára. 

Pedig a talált dolog le nem adása törvénysértő. Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lo­­pás is. 

A rendőrség szerint a tárgyak elvesztése, illetéktelen kezekbe kerülése egyéb bűncselekményhez is vezethet. Ha például az elhagyott tárcánkban volt az igazolvány és a kulcsok, a megtaláló dönthet úgy, hogy bemegy a házba, és ellop mindent, amit talál. Hasonló a helyzet a bankkártyákkal, főleg, ha a PIN-kód is mellettük van. Ilyenkor a kártyát természetesen azonnal le kell tiltani. Ami pedig a legfontosabb: ha valaki készpénzt talál, azt sem tarthatja meg, le kell adnia a rendőrségen. A talált dolog akkor lehet a megtalálóé, ha a tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik érte. 
 

Előfordul, hogy a buszmegállóban felejtik a kulcscsomót vagy a pénztárcát. Minden talált tárgyat le kell adni. Fotó: DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!