Összefoglalónk a megyei kiállítóhelyekről

2022.06.26. 18:22

Cowboyok, indiánok, bestiák és Gábor Áron rézágyúja - mutatjuk képekben a Múzeumok Éjszakáját

Tömegeket vonzott idén is a Múzeumok Éjszakája, amit szombaton tartottak a megye kiállítási helyein. A tárlatokon kívül mindenhol szerveztek kísérő programokat is. Koncertekkel, táncos programokkal és vadnyugati felvonulással is szórakoztatták azokat, akik a kultúra mellett döntöttek azon az estén.

Cowboyok és indiánok forgatták fel a szegedi belvárost, de a többi megyei kiállítóhelyen is sok izgalmas program várta a látogatókat. Fotó: Sándor Judit/MW

Aki a szegedi Móra Ferenc Múzeum környékén járt szombaton délután, már messziről rájöhetett, hogy nem egy szokványos nap van a kiállítóhelyen. Akkor rendezték meg az idei Múzeumok Éjszakáját, ami már nem is éjszaka, hanem inkább egy teljes nap, mert a programok már délután elkezdődtek szinte minden múzeumnál a megyében. Szegeden aznap nyitották meg a cowboy és indián kiállítást, ahol az oklahomai cowboy-tárgyak mellett indián ereklyéket is bemutatnak a nagyközönségnek. A múzeum előtt felállított színpadon táncoltak cowboyok, de volt humorista fellépő is, és a rodeóbikára is sokan felültek. A szervezők szerint aznap hétezren voltak kíváncsiak a Móra Ferenc Múzeum és kiállítóhelyeinek kínálatára. A nap, vagyis az est fénypontja pedig kétségkívül a jelmezes felvonulás volt. A Dugonics tértől a múzeumig vonultak a vadnyugati jelmezbe öltözött kicsik és nagyok, de természetesen a gyerekek élvezték a legjobban a programokat.

A Fekete házban pedig egy fortélyos játéktárban ismerhették meg a látogatók a fizikai és biológiai érdekességeket, miközben a Joachim-kiállításon a SZTE zenész hallgatói muzsikáltak. A Vármúzeumban is izgalmas tárlatvezetések voltak és sokan voltak kíváncsiak a Móra-múzeum tetőkilátójára is, ahova a bátrabbak fel is mehettek.

Hódmezővásárhelyen viszont kicsit összecsúsztak a programok szombat délutántól: a Múzéj programjaival egyszerre, annak közvetlen közelében kezdődtek városi programok is. Az Alföldi Galériába érkező egyik asszony kihasználva, hogy a katonazenekarok a szomszédos téren legalább másfél órásnak ígérkező repertoárral készültek, csatlakozott az öt órakor kezdődő, komolyzenével fűszerezett tárlat játékhoz. Az Alföld Művészete – kezdetektől napjainkig című állandó kiállítást a megjelentek közül sokan már ismerték, de a vezetett bemutatón újdonságok is elhangzottak.

Múzeumok Éjszakája az Alföldi Galériában. Fotó: Tábori Szilvia

Eközben a Tornyai-múzeumban Gombold újra a bestiákat címmel három órásra tervezett kreatív műhely kezdődött az izgalmas Vásárhelyi Bestiárium kiállításon. Az egészen szeptember végéig látogatható, legendás lényeket felvonultató tárlat este fél kilenckor is megelevenedett, Terendi Viktória néprajzkutató előadásával.

A csongrádi múzeumban pedig egy kis üröm is vegyült az örömbe. Itt is rengetegen voltak. A nagy érdeklődés annak is szólt, hogy a különleges esten lehetett utoljára látni a kiállítóhely állandó tárlatát. A búcsúnak alaposan megadták a módját: délután tárlatvezetésen, később pedig Csongrád és Bokros neves borászainak nemes termékeivel koccintva lehetett elköszönni az állandó kiállítástól, majd a Meander zenekar koncertje csábította a közönséget a múzeum udvarára. A szombati változékony időjárás ugyan „félúton” megszakította a koncertet, de az est további szabadtéri programjait meg tudták tartani, Dezső Dóra és Szűcs Miklós „Ëgy embör mög ëgy asszony” címmel mesélt történeteket férfiról, nőről és a házasságról a kertben.

Kiegészítő programként műtárgykezelési, restaurálási praktikákat is ki lehet próbálni, a gyerekek pedig rongybabát és méhviaszgyertyát készíthettek, aki pedig a jövőre volt kíváncsi, az még egy jósda működésébe is bepillanthatott.

A Tari László Múzeum végül varázslatosan búcsúzott a látogatóktól, Szűcs Balázs mágikus bűvészműsora koronázta meg az estét. A kiállítóhely állandó tárlatát hamarosan elbontják, helyette pedig egy újat építenek, ezért várhatóan egy évig zárva tart a múzeum.

Az események sorából természetesen Makó sem maradhatott ki. Sokan látogattak el a 147 éve alapított Székely Nemzeti Múzeumba, ahol az 1848-as relikviáké a főszerep. A darabok legértékesebbike Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja, ami hosszas kutatás után, Bukarestből került a sepsiszentgyörgyi intézménybe vissza. Most, olyan emléktárgyakkal együtt, mint például Bem apó sétapálcája, egy országjáró kiállítássorozat hatodik rendezvényeként jutott el Makóra.

A makói József Attila Múzeumban a Múzeumok Éjszakája legfőbb attrakciója annak a kiállításnak a megnyitója volt, ami a dalban megörökített rézágyút is bemutatja. A tárlat megnyitóját a Forgatós táncegyüttes huszárruhás táncjátéka színesítette – ők aztán később táncházat is tartottak, illetve tűzugrást rendeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!