Szegedi hírek

2022.06.09. 20:31

Dragomán György nyitotta meg a szegedi Ünnepi Könyvhetet - Fotók

Dragomán György József Attila-díjas író nyitotta meg csütörtökön a Dugonics téren az Ünnepi Könyvhét programsorozatát. Vasárnapig számos ismert szerző érkezik még hozzánk, a könyveket pedig kedvezményes áron vásárolhatják meg a kilátogatók.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Ugyan a kiírtnál később, de megnyitották Szegeden az Ünnepi Könyvhét programsorozatát. A Dugonics téri rendezvény nem a gyorsan átvonuló zápor miatt csúszott, hanem Dragomán György vonatának késése miatt. A József Attila-díjas író nyitotta ugyanis meg a programsorozatot, a könyvbarátoknak így várniuk kellett, amíg a főszereplő megérkezett a belvárosba. 

Az összegyűlteket addig a Lucian Magdu Román Általános Iskola művészeti csoportjainak produkciói, illetve a Király-Kőnig Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Amadeus klarinétzenekara szórakoztatta.

A megnyitó előtt Kozma József, az önkormányzat kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke mondott beszédet. Mint fogalmazott, amikor kinyitunk egy könyvet, az mindig egy találkozás a szerzővel. A mostani programok azonban szintén mind kiváló találkozási lehetőségeket jelentenek. Beszéde végén emlékeztetett: a könyv mindig ajándék, akkor is, ha magunknak vesszük.

Dragomán György egy régi családi történetet idézett fel. Mint mesélte, volt egy könyvük, amelyet édesapja egy féltégláért kapott meg. A könyv egy kastély könyvtárából került a sárba, azon jártak, amíg apja jobb sorsot nem szánt neki.

 Nem tudom, milyen könyv volt, akkor még nem tudtam olvasni, csak a sáros lapokra emlékszem. Ma pedig már nincs meg nekünk, valószínűleg nem hoztuk el magunkkal Erdélyből 

– mesélte. Ezt követően örömét fejezte ki, hogy 2 év kihagyás után ismét frissen megjelent köteteket ünnepelhetünk, és szerencsésnek nevezte hazánkat, hiszen Európában megint háború dúl és pusztulnak a könyvtárak is.

 Számot kell vetni azzal, milyen törékeny minden. Az is, hogy nálunk béke van és könyvek között állhatunk 

– fogalmazott.

Az író megnyitója után átadták a szegedi önkormányzat idei könyvkiadási támogatásait, illetve az Év könyvének járó elismerést, amelyet Apró Ferenc Festők Tápén című műve érdemelt ki. A rendezvény Dragomán György dedikálásával folytatódott, aki később a Somogyi-könyvtárban egy hosszabb beszélgetésen is részt vett.

Az Ünnepi Könyvhét pénteki kiemelt vendége az egykori szegedi egyetemista Milbacher Róbert lesz. Szombaton érkezik többek között Kadarkai Endre televíziós műsorvezető és Tisza Kálmán miniszterelnök ükunokája, Tisza Kata, vasárnap pedig a protokoll nagyasszonya, Görög Ibolya. 

A rendezvényen több mint 50 szerző fordul meg, a könyves sátrakban pedig nagyjából 30 kiadó kínálja könyveit 10-50 százalékos árengedménnyel.

 

KÉPALÁ: Dragomán György nyitotta meg a szegedi Ünnepi Könyvhetet. Fotók: Török János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!