2022.06.13. 16:40
Első alkalommal rendeztek bárányünnepet Forráskúton - Fotók
Első alkalommal rendeztek bárányünnepet Forráskúton, a Topogó horgásztó mellett. A családias, jó hangulatú rendezvényből a szervező a jövőben hagyományt szeretne csinálni.
Székely nindzsák munka közben. A legapróbb részletre is maximális figyelem jutott a Csíkszenttamásról érkezett csapatnál. Fotók: Arany T. János
Első alkalommal, szinte titokban, mintegy próbaképpen rendezték meg szombaton a forráskúti Topogó horgásztó mellett az I. Forráskúti Bárányünnepet. Tapodi Sándor szervező, a horgásztó üzemeltetője elmesélte, hogy az öregfiúk focicsapattal játék után rendszeresen sütögettek, főzőcskéztek, néhány évvel ezelőtt, május elsején rendeztek egy családi napot, úgy gondolták, így kárpótolják családtagjaikat a vasárnapi foci miatt.
Sándor bárányt sütött tepsiben, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, azonnal került valaki a társaságban, aki azt mondta, ő még jobban készíti az ételt. Ennek éppen négy éve, ennyit kellett várnia a kihívónak a visszavágóra, hogy szombaton megmérkőzzenek. De aztán jött az újabb ötlet, miért legyenek csak ketten. Ismeretségi körben meghirdették a sütést, végül hét csapat gyűlt össze.
Az újdonság varázsa
Az időjárás kiváló volt, nem volt túl meleg, végül az eső sem esett, a környezet is ideális, egy csendes horgásztó partja remek helyszín. A szervezők főzés közben elárulták, hogy még kezdők a rendezvényszervezésben, ezért nem is nagyon reklámozták, most csak arra voltak kíváncsiak, hogy sikerül az első.
Jól sikerült. Nagyon jól, így biztos, hogy lesz folytatása. Nehéz újat kitalálni a főzőversenyek végeláthatatlan sorában, de Tapodiéknak sikerült.
A belsőség sorsa
Egy képzeletbeli különdíjat már ki is osztottam Kiss Ervinék csapatának, ahol hagymás vér, szalonna, sajtok, májpástétom és házi kenyér fogadott. A hetedikes Lippai Szabolcs, aki szakácsnak készül, nem a könnyű utat választotta: lecsós alapot és sajtszószt készített a bárányhoz. A versenyen kívül készült ételek között is volt érdekes.
Ilyen a vágott leves, amit a házigazda szervező szülei főztek. Ebben találta meg végső nyughelyét a sertéscsontból készült alaplében a báránybelsőség: tüdő, szív, máj és egy kis pacal, mindez tejes rántással felöntve. Könnyű, kímélő finomság kerekedett belőle.
Első alkalommal rendeztek bárányünnepet Forráskúton. Fotók: Arany T. János
Fotók: Arany T. JánosÉtelek versenyen kívül
A könnyű, kímélő finomságoknál kell megemlíteni a Paplogó Imre által sütött filézett csirkecombokat és a két darab keszeget. Imre azt mondta, öt lánya van, akik nem szeretik a bárányt, ezért készít mást is. Paplogóék emellett remek rétessel kínáltak. Kicsit arrébb a Kunbajai Öregfiúk csapata a baráti társaságnak főzött marhapörköltet.
Mire azt a kört megtettem, már jól is laktam, pedig az igazi nagyágyúk még várattak magukra.
Meddig bárány a birka? A juh az ember által egyik legrégebben háziasított állat, amelynek gyapja, teje és húsa is felhasználható. Világszerte valamivel több mint 1 milliárdra becsülik az állományát. A magyaroknál a történelem során a ló után a legfontosabb háziállat volt. A juh (más néven birka) fiatal egyede a bárány. Ameddig szopik, szopós báránynak hívjuk, ez körülbelül 2-3 hónap. Ezt követően elválasztják az anyajuhtól, ekkor egészen 1 éves korig választott báránynak nevezzük. A növendék korban toklyónak hívják, lehet kos, illetve jerketoklyó. A herélt hím, vagyis az ivartalanított kos neve ürü. |
Nyolcból négy órát csináltak
Forráskút testvértelepüléséről, a Hargita megyei Csíkszenttamásról egy olyan profi csapat érkezett, amely semmit sem bízott a véletlenre. Még a tér-idő kontinuumot is meghajlították az étel kedvéért.
Amikor az látszik egy csapaton, hogy a minőségi alapanyag tisztelete mellett a konyhatechnológiára és a tálalásra is maximálisan odafigyelnek, sőt néha még majdnem össze is vesznek rajta, akkor látatlanban is biztosak lehetünk a végeredményben. Az Erdélyi Székely Nindzsák nevű társaság három részre vágva füstölte, sütötte a bárányt. Mivel ezt a nyolcórás lassú folyamatot kellett négy óra alatt összehozni, ezért egy kicsit emeltek a hőmérsékleten.
A maghőmérőjüket sajnos otthon felejtették, ezért szemre és érintéssel dolgoztak.
Gasztronómiai professzionalizmus
A bepácolt, alufóliában készült bárányt kicsomagolták és rápirítottak, miközben a másik grillen a krumpli és a fokhagyma sült. A krumplit, vagyis a pityókát sűrűn beirdalták, és miután kicsomagolták az alufóliából, fűszeres vajjal locsolgatták és enyhén odakapatták a parázs fölött. Így lett a belseje puha, a külseje pedig ropogós. A bárányt titkos, otthon termett fűszernövényekből álló páccal kenegették.
Egyik hozzávaló sem a boltból érkezett. A csapatnak sikerült az a bravúr, hogy a hús lágyan omlott le a csontról, a szeleteléséhez kés sem kellett, de a külseje mégis ropogós volt.
A zsűri – Fodor Imre, Forráskút polgármestere, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és én – nehéz helyzetben volt, mert erős volt a mezőny, így aztán azon viccelődtünk, hogy majd a polgármester dönt, szidják őt, mi ketten Bélával úgyis hazamegyünk. Főzőversenyek zsűrizésénél a legárulkodóbb, hogy melyik ételből fogy a legtöbb. Az erdélyiek főztje majdnem elfogyott, de minden csapat alkotott kiemelkedőt. Az egyik csapat körete, a tabulé (petrezselymes bulgursaláta) üde könnyedségével kiválóan kiegészítette a bárányt. Egy másik csapatnál a keleti fűszerezésű kuszkusz volt emlékezetes.
Lippai Szabolcs pedig rengeteget dolgozott a Nagy-Magyarország formájú, piros-fehér-zöld díszítésű ételen. Ahogy a díjkiosztón a szervező, Tapodi Sándor mondta, minden csapat kiemelkedőt alkotott, jó ételek születtek, sikeres volt a hagyományteremtő szándékkal első alkalommal megrendezett bárányünnep, aminek biztosan lesz folytatása.
A díjazottak Harmadik helyen az Öregfiúk csapata végzett, a második Csólyospálos legjobbja, az I. Forráskúti Bárányünnep főzőversenyének első helyezettje pedig az Erdélyi Székely Nindzsák nevű csapat lett. |