Néptáncforgataggal nyit pénteken este a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpada

2022.06.28. 19:23

Eltáncolják Petőfi életútját

Koós Kata

A Szabadtéri Szalonban Stahl Judit faggatta az alkotókat a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz tánc-szín-játék kulisszatitkairól. Fotó: Török János

Néptáncforgataggal nyit pénteken este a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpada, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Petőfi Sándor életéről szóló Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékának ősbemutatóját tekintheti meg a közönség. A nagyszabású előadásról a frissen startolt Szabadtéri Szalon elnevezésű, online közönségtalálkozó-sorozat keretében meséltek az alkotók kedden. 

Zsuráfszky Zoltán, az együttes Kossuth-díjas művészeti igazgatója elmondta, az ősbemutatót a Petőfi 200 emlékév nyitányának szánják. Több száz táncos eleveníti majd fel a költőfejedelem életútját, a diák- és a vándorszínészi éveket, a szerelmes férfi, majd a harcos forradalmár életének érdekfeszítő eseményeit. Közben azok a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, versek és népdalokká folklorizálódott művek is elhangoznak majd, amelyek már általános iskolában mélyen bevésődtek minden magyar ember szívébe. Az előadás társkoreográfusa, a Harangozó-díjas Vincze Zsuzsa kiemelte, a sok humorral fűszerezett produkcióban Petőfi a nép gyermekeként jelenik meg a színpadon. Költeményeit Herczegh Péter, a Nemzeti Színház színművésze szavalja majd. 

Az előadás lenyűgözőnek ígért látványvilágát Tóth Kázmér álmodta meg, aki elmondta, a forgón egy hatalmas varázsdoboz lesz, amelynek minden oldala változik, más-más csodát tartogat majd a nézők számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!