Csongrád-Csanád megye

2022.06.23. 07:00

Emberre nem veszélyes a szúnyogirtó szer

Munkatársunktól

Nem kell félni szúnyogirtáskor. Archív Fotó: Török János

Többen is megkeresték lapunkat azzal, hogy amikor este mennek haza a munkából, néha belebicikliznek abba a ködbe, amit a szúnyogok ellen szórnak ki a szakemberek. Ezzel együtt persze sokakban felmerült, hogy nem veszélyes-e az irtószer. 

Megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, ahol az irtást rendelik meg. Mukics Dániel szóvivő mindenkit megnyugtatott. Azt mondta, hogy az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, ami azt jelenti, hogy egy négyzetméterre egy gramm tízezred része jut a szernek, ami ráadásul a kijuttatás után néhány órával le is bomlik. 

A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás. Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a mé­­hészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik. 

Azt, hogy mely területekre ter­­jed ki a központi szúnyog­­gyérítés, szakértői vizsgálatok határozzák meg. Ezek a szakemberek entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők. A helyismerettel rendelkező entomológus szakemberek ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit, és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit, ezeken a pontokon mérik rend­­szeresen a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!