A határ védelmét szolgáló tárgyakat is rongálják

2022.06.18. 07:00

Folyamatosan támadják a migránsok a határvédőket

Idén eddig a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei határszakaszokon összesen 238 alkalommal támadtak rá határsértők rendőrökre, honvédekre és fegyveres biztonsági őrökre. A migránsok nem kímélik a járműveket, és sokszor kárt tesznek a határkerítésben is.

Munkatársunktól

Karókkal, kövekkel támadják a rendőröket a migránsok, de műszaki berendezéseket, köztük kamerákat is megrongálnak. ARCHÍV FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Csongrád-Csanád megyeIdén számos esetben intéztek támadást illegális migránsok a határvédők ellen. Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy január 1-től a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei határszakaszon összesen 238 alkalommal támadtak rá határsértők rend­őrökre, honvédekre és fegyveres biztonsági őrökre. A karók, a botok és különböző méretű kövek, tégladarabok dobálása is mindennapossá vált. Mostanáig 28 rendőr sérült meg.

Az egyik ilyen támadás Kunbajánál történt csütörtökön. A határsértők kővel dobtak meg egy – a Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság állományában dolgozó, és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő – rendőr főtörzs­őrmestert. A kő a rend­őr fejét találta el, és könnyű sérülést okozott. Az illegális migránsok ezzel egyidőben megdobáltak egy megkülönböztető jelzéssel ellátott Mercedes Sprintert, kárt okoztak egy pihenőkonténerben, illetve egy magasfigyelőt is tönkretettek. 

Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 61, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt pedig 78 alkalommal indítottak eljárást. 

Az illegális migránsok a határ védelmét szolgáló tárgyakat sem kímélik. Rendőrségi és honvédségi járművekben 120 alkalommal keletkezett kár, egy-egy esetben akár több millió forintot is meghaladóan. A rongálás 19 esetben kamerákat, 33 alkalommal pedig a határzárat érintette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!