Vezető hírek

2022.06.19. 16:40

Gyógyító csodakert nyílt Bergendóciában - Fotók

Csodák igenis léteznek, jól láthatták ezt azok, akik hétvégén Dócra, Beregendóciába látogattak, ahol Levendulaünnepet tartottak és megnyitották a gyógyító csodakertet. Mi is beleszippantottunk a levendulafelhőbe, és miközben a gyógynövény illatával töltekeztünk, Baranyi Ildikó mesélt nekünk az új kertjükről.

Csodavilág tárulkozott azok elé, akik Dócot választották a hétvégén. Fotó: Török János

Levendulaünnepet tartott hétvégén Dócon a Bergendóc Szociális Szövetkezet, mely megnyitotta gyógyító csodakertjét is vasárnap délután a levendulamező szomszédságában. 

A szövetkezet elnöke, Baranyi Ildikó elmondta, legalább négy éve álmodtak arról, hogy elkészüljön ez a kert. Hozzátette, a szövetkezet 2015 óta rendelkezik levendulással, melyet helyi értéknek nyilvánítottak, így az önkormányzat kérelmet tudott benyújtani a Hungarikum Pályázatra, hogy forrást nyerjenek a csodakert létrehozásához.

Sikerrel jártak, így Ildikó és csapat kézzel font ágyásokat készített, melyeket fadara köti össze, ha pedig valaki szembe áll a kerttel, akkor jól látja, hogy az egy életfát szimbolizál. A kertben különféle zöldségek, valamint fűszer- és gyógynövények találhatók. Van például paprika, zsálya, kapor, búzavirág, pakcsoj és körömvirág is. 

Baranyi Ildikó kiemelte, bárki megtekintheti, megszagolhatja és megkóstolhatja a növényeket, cserébe azt kérik a látogatóktól, hogy vigyázzanak a csodakertre.

Az elnök szerint a kert létrejötte jól tükrözi azt, hogy az önkormányzat és a szövetkezet, valamint a helyiek milyen jól tudnak együttműködni. A kertben több olyan növény is van, amit a helyiektől kaptak ajándékba, és a későbbiekben is szívesen fogadnak gyógynövényeket, hogy minél gazdagabb legyen a csodakert, melyben minden növényt táblácskával láttak el.

Turda Gábor polgármester a gyógyító csodakert megnyitóján arról beszélt, hogy sok dolog kellett a szélen, az esőn és a napsütésen kívül ahhoz, hogy most arathassanak, hiszen kellett egy ötlet, egy terv, valamint a Herman Ottó Intézet pályázata is, mely által kormányzati támogatást nyertek, és kellett egy olyan csoda is, mint a dóci közösség. 

Megjegyezte, a polgárőrök szabadidejükben őrzik a kertet a levendulást, Ildikó és segítői pedig folyamatosan művelik azt, és aki betér Dócra, learatja ennek a gyümölcsét, ezáltal öregbítve a település hírnevét. Hangsúlyozta, Dócon most már a csodák is kertben és növényeken teremnek.

A Levendulaünnepen emellett mese, kézműves foglalkozás, énekoktatás, hangfürdő, játszóház, levendulaszörp és levendulás lángos is várta a látogatókat. De nemcsak gyógyító kertet, hanem gyógyító udvart is nyitottak egy délutánra, itt csontkovács, masszázs és biorezonancia mérés várta a gyógyulókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!