Vezető hírek

2022.06.20. 19:11

Jól vannak a megmentett lelei gólyák

Az utolsó pillanatban sikerült a múlt héten megmenteni egy fészekaljnyi kis gólyát Maroslelén, miután félárván maradtak. A falu polgármestere, Drimba Tibor hétfőn személyesen győződött meg arról, hogy a Szegedi Vadasparkban jó kezekben vannak.

Szabó Imre

A fiókákat sikeresen kimentették, most a Szegedi Vadasparkban gondoskodnak róluk. Drimba Tibor is ott találkozott velük. Fotó: Maroslele közösségi oldala 

 Jól vannak a Maroslelén nemrég megmentett fiatal gólyák 

– adta hírül közösségi oldalán a falu polgármestere, Drimba Tibor, miután meglátogatta a madarakat a Szegedi Vadasparkban. Mint röviden beszámoltunk róla, az elmúlt hetekben a marosleleiek aggódva követték nyomon a település kis gólyáinak sorsát a polgármesteri hivatal közelében lévő fészekben, az egyik szülőjük ugyanis elpusztult – tetemét a Rákóczi utcában találták meg, feltehetően áramütés érte.

Ez azért probléma, mert a gólyák felváltva gondozzák a fiókákat: az egyik őrzi, a melegtől óvja őket, míg a másik eljár vadászni. Így az a veszély fenyegetett, hogy a kicsik vagy éhen pusztulnak, vagy a kánikula végez velük.

Maroslele közösségi oldala 

Az önkormányzat szakemberek segítségét kérte. Több telefonhívást követően a nemzeti park és az áramszolgáltató szakemberei jöttek el a fiatal madarakért a múlt hét elején, és emelőkosaras kocsival kimentették őket a fészekből, ami amúgy az egyetlen a faluban. Ekkor derült ki, hogy bár mindenki úgy vélte, három kis gólya lakik a fészekben, valójában négy volt ott. Valószínűleg az utolsó pillanatban sikerült megmenteni őket. A Szegedi Vadasparkba kerültek, hogy ott meggyógyítsák, felerősítsék őket.

Drimba Tibor már a múlt héten telefonon érdeklődött a Vadasparknál a gólyák sorsa iránt, és felajánlották neki, hogy látogassa meg őket személyesen. A falu első embere erre hétfőn kerített sort. 

 Örömmel tapasztaltam, hogy a kis madarak egészségesek és az elszállítás óta nagyot nőttek 

– mondta. Nagy élmény volt számára, hogy közvetlen közelről figyelhette, sőt meg is etethette őket. Magánemberként felajánlotta, hogy amennyiben szükséges, támogatást nyújt a madarak ellátásához, a vadasparki gondozók azonban azt mondták, erre nincs szükség. 

Arról is beszéltek, hogy tájékoztatást adnak arról is, amikor a madarakat szabadon engedik, sőt elképzelhető, hogy a polgármester ennek is szemtanúja lehet majd.

Az egyedül maradt felnőtt gólya egyébként elhagyta az évek óta megszokott fészket, és most újat épít a községháza Petőfi utcai oldalánál, egy másik villanypóznán. A leleiek abban reménykednek, jövőre új párt talál és ismét fiókákat nevel majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!