Szeged

2022.06.08. 12:27

Karcsika lépteiért indult gyűjtés

Hazánkban mindössze négy, de a világon is csak százötven olyan ember él, aki olyan betegséggel küzd, mint egy alig hároméves szegedi kisfiú. Karcsika beszélni soha nem fog tudni, önálló életre is képtelen lesz, járni azonban megtanulhat. Egy pécsi magánintézményben fejlesztik, a következő évi kezelések árát azonban a család nem tudja kifizetni, ezért gyűjtés indult a kisfiúért.

Timár Kriszta

Karcsika rengeteget fejlődött, de lejár a csomag, amelyet egy alapítvány fizetett kezeléséért. Fotó: Karnok Csaba

Szabó Károlyné harmadik gyermekét hozta világra három év­­vel ezelőtt, így amikor néhány hónapos lett kisfia, már érezte, hogy valami gond van vele. Karcsika felvéve rongybabaként lógott, fekve viszont folyamatosan merev volt a tartása. A neurológiai vizsgálat izomgyengeséget állapított meg, de az édesanyát azzal nyugtatták gyógytornával majd rendbe jön. Nem így lett, az asszony 11 hónapos kisfiának szó szerint kikönyörögte az orvosi vizsgálatot, mert a Covid miatt már nem akarták fogadni.

Akkor mondták először, hogy baj van – idézte fel kálváriájuk kezdetét az édesanya. Csakhogy azon túl, hogy valamilyen szindróma, nem jutottak közelebb az orvosok a megoldáshoz, pedig több városban is vizsgálták. 

Azt javasolták, ne az okokat kutassam, hanem a fejlesztésre fordítsam az energiáimat. De egy anya hogy nyugodhat bele, hogy nem tudja, mi baja a fiának? – kérdezte Szabó Károlyné. Így jutott el Debrecenbe, ahol végül megkapta a választ: Karcsikának Pitt–Hopkins-szindrómája van. 

Egy génmutáció okozza, jelenleg gyógyíthatatlan. Az országban 4 ilyen gyerekről tudnak, a világon is mindössze 150-ről. A betegség középsúlyos értelmi fogyatékossággal jár, autista jellemvonásokkal. Beszélni soha nem fog tudni, önálló életre pedig képtelen lesz – beszélt fia kilátásairól az édesanya. Karcsika nem bírja az éles hangokat és a tömeget, ezért legszívesebben otthon tölti napjait. Havonta egy hetet mégis Pécsett töltenek, a Csodacsoport Alapítvány támogatásának köszönhetően ugyanis a Borsóházba jár fejlesztésre. 

Amikor 18 hónaposan el­kezdtük a kezeléseket, még ül­­ni sem tudott. Most mászik és felkapaszkodva feláll, a járást pedig már tanulja – büszkélkedett az asszony. Éppen ezért nagyon szeretné folytatni a fejlesztést, az alapítvány által finanszírozott keretből azonban már csak két alkalom van hátra. 

A szociális bérlakásban két másik gyermekével és férjével élő nő ezért gyűjtést indított, és bízik benne, hogy jó akaratú embereknek köszönhetően lesz 2 millió 160 ezer forintja, hogy a következő évi kezelést és arra az időre a szállást is kifizesse. Aki segíteni szeretne, a következő számlára utalhat: Szabó Károly OTP Bank: 11773353-02245939-00000000. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!