Vezető hírek

2022.06.23. 10:47

Kinyitják a szegediek előtt a tudomány központját - Galéria

A tehetséges fiatalok képzési központjává alakítja át az egykori Bartók Béla Művelődési Központot a Mathias Corvinus Collegium. A napokban bejártuk az épületet Asztalos Kata szegedi képviselet-vezetővel, aki elmondta, az épület nyitott lesz majd minden szegedi számára, éttermet és kávézót is kialakítanak a pinceszinten.

Kiss Anna

Fotó: Sándor Judit

Kulturális és tudományos központtá alakítja át az egykori Bartók Béla Művelődési Központot a Mathias Corvinus Collegium (MCC), mely jelenleg egy bérleményben gondoskodik a tehetséges fiatalok képzéséről a Tisza Lajos körút 85. szám alatt. A napokban látogatást tettünk az 1896-ban épült ingatlanban, mely egészen 2007-ig működött közigazgatási, majd művelődési intézményként.

A bejáráson Asztalos Kata szegedi képviselet-vezető lapunknak elmondta, korábban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány tulajdona volt a ház, 2017-ben el is indult ott a felújítás, azonban forráshiány miatt nem tudták folytatni a munkát, ezt követően, 2021-ben vásárolta meg a patinás épületet az MCC.

Bár a néhány évvel ezelőtt megkezdett korszerűsítés nyomai jól láthatóak, azonban bőven lesz dolga a Mathias Corvinus Collegiumnak az épülettel, hiszen a korábban tervezett diákszállás helyett az MCC képzési filozófiájának megfelelően az épület elsősorban közösségi, kulturális tudásközpont lesz és csupán kis részben marad meg az egyetemisták számára a szállás funkció.

Asztalos Kata jelezte, az MCC célja az, hogy országszerte megmentsenek olyan műemléki épületeket, melyek igazi kincsei a településüknek, felújításukat azonban már sem az önkormányzatok, sem nagyobb cégek nem vállalják, így bontás alá kerülnének. A szegedi képviselet-vezető közölte, jelenleg a módosított tervek készülnek Hajós Tibor Pro Architectura díjas építész által, ezt a szakaszt pedig a módosított kiviteli tervek elkészítése követi majd. Az építkezés 2023-ban kezdődik el, így még a következő tanévet biztosan a Tisza Lajos körúton töltik majd.

Megtudtuk, a tetőtérben oktatótermeket hoznak létre, az emeleten főként diákszállások kapnak helyet, a magasföldszinten előadó- és oktatótermeket, valamint közösségi tereket alakítanak ki, míg a pinceszinten kávézót és éttermet nyitnak majd. Utóbbit azért teszik, mert azt szeretnék, hogy ha az MCC szegedi képzési központja pezsgő élettel telne meg és a képzéseken résztvevő fiatalok mellett minden szegedi otthon érezné magát az épületben. Egyébként jelenleg is értékes és érdekes programokat, előadásokat kínálnak minden városlakónak heti, kétheti rendszerességgel, jövő szerdán 17 órától például Fa Nándor tart előadást az MCC szervezésében a Somogyi-könyvtárban.

Asztalos Kata elmondta, a jelenlegi intézményük előadóterme nem elegendő ahhoz, hogy minden érdeklődőt fogadjanak, ezért szervezik meg más helyszíneken a nagyobb érdeklődésre számot tartó ingyenes programokat, melyek a későbbiekben szintén a most megújulás alatt álló épületben kapnak majd helyet.

Kérdésünkre beszámolt arról is, hogy az első, vagyis a 2021/22-es tanévükben több mint 220 diákjuk volt Szegeden, a következő években a felmenő rendszerű képzéseik által viszont 500 tehetséges fiatalnak biztosítanak majd ingyenes tanulási lehetőséget a régióban. Asztalos Kata hangsúlyozta, a tanulók Szegeden is ugyanazt a nemzetközi, naprakész, versenyképes tudást kapják meg, mint a budapesti központban tanulók. Jelezte, az egyetemistáknak szóló Junior programjukba július 31-ig lehet jelentkezni, míg az általános iskolásokat érintő Fit Programba június 30-ig várják  a jelentkezéseket online formában. 

Címkék#MCC#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!