A városvezetés felméri az önkormányzati cégek, intézmények energiafelhasználását

2022.06.28. 18:48

Makó is spórol az energiával

Szabó Imre

A városházi sajtótájékoztató fő mondanivalója a takarékosság volt. Fotó: Szabó Imre

A városvezetés felméri az önkormányzati cégek, intézmények energiafelhasználását, és ennek alapján igyekszik a takarékos működést elősegítő lépéseket tenni – hangzott el kedden Farkas Éva Erzsébet polgármester, illetve az érintett cégvezetők, intézményvezetők közös sajtótájékoztatóján. A településvezető emlékeztetett, hogy az önkormányzatoknak egy június 17-ei kormányhatározat értelmében a továbbiakban nem jár a kedvezményes rezsidíj, ez csak a lakosság számára marad meg – ezért van szükség az intézkedésekre.

Vizsgáljuk, miként tudjuk racionalizálni a földgáz- és az áramfelhasználást – mondta a polgármester. A felmérés adatait továbbítani kell majd az illetékes minisztériumnak. Emlékeztetett arra is, hogy a képviselő-testület a bizonytalan gazdasági helyzetre tekintettel tervezett beruházások, illetve juttatások felfüggesztésével már képzett egy 780 milliós tartalékalapot.

Az önkormányzati cégeket tömörítő Makói Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Ember Alex már példákat is mondott a spórolásra.

Vizsgáljuk, milyen beruházásokat tudunk eszközölni, amelyek rövid időn belül eredményt hoznak, illetve milyen összevonások lehetségesek. A külső irodákból például az ügyintézést a központi irodába helyezzük át, megvizsgáljuk a raktárak és műhelyek működését, ahol lehet, hőszigeteléssel csökkentjük a költségeket – mondta. A jelenlévő intézményvezetők is elmondták, miként látnak lehetőséget a takarékosabb gazdálkodásra. Szikszai Zsuzsanna, a múzeum és könyvtár igazgatója például a nyitva tartás módosítását említette meg.  Ember Alex azt is hangsúlyozta, úgy gondolja, a világpiacon további áremelkedések várhatók.

Siket Tibor, a városháza beruházási csoportvezetője arról beszélt, hogy a jogszabály-változás miatt a gáz és az elektromos energia is két-két és félszeresébe kerül a megszokotthoz képest az önkormányzatnak. Ugyancsak elhangzott: az önkormányzat energiaköltsége éves szinten a korábbi években 460 milliós kiadás volt, ez emelkedik most meg. A legnagyobb tétel egyébként az energiafelhasználásban a Hagymatikumé, az egész felhasználás 40 százaléka esik rá.

Úgy próbálunk költséghatékony megoldásokat találni, hogy a vendégek minél kevesebbet érezzenek belőle – mondta Ember Alex.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!