A Kapcsolat Központ intézményeiben utoljára 2020 májusában emeltek

2022.06.29. 18:44

Megemelték a szociális intézmények térítési díját Hódmezővásárhelyen

Öt százalékkal emelte meg a vásárhelyi közgyűlés a Kapcsolat Központ intézményeiben a térítési díjakat. Az előterjesztés szerint akár 10 százalékos is lehetett volna a drágulás.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A közgyűlés napján, kedd reggel ült össze a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás négy településének, Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent és Székkutas vezetősége, hogy a tervezett áremelés mértékére javaslatot tegyenek. Márki-Zay Péter a keddi vásárhelyi közgyűlésen elmondta, a települések a 10 százalékos emelést támogatták. A vásárhelyi közgyűlés elé két változat került, 5, illetve 10 százalékos emelés. A bizottságok egyik verziót sem támogatták.

A Kapcsolat Központ intézményeiben utoljára 2020 májusában emeltek. Azt követően a vírushelyzet miatti szabályozások nem tettek ezt lehetővé. A központ a költségek növekedésével indokolta az árváltozás szükségességét.

Lőkösné Nagy Sarolta képviselő feltette a kérdést, vajon a gondozottak bevételei emelkedtek-e.

Ha csak az utolsó 12 hónapot nézzük, a nyugdíjasok esetében emelkedett a jövedelem. A 13. havi nyugdíj visszavezetése mellett 5 százalékos, illetve most 3,8 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről tudunk. Ha ezt összeadom, akkor a nyugdíjak a tervezett emelésnél jobban emelkedtek az elmúlt 12 hónapban – mondta a közgyűlésen Márki-Zay Péter.

Kis Andrea viszont azt mondta, szerinte nyugdíjak nem éppen „csodás mértékben” emelkedtek.

Kérdés, ha emelünk, ez az önkormányzat más területein milyen formában jelenik meg, ha esetleg az érintettek segítséget kérnek. Fenntartóként mindig nehéz a döntés – hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter azzal érvelt az emelés mellett, hogy az infláció, a benzinár emelkedése és az élelmiszerárak elszabadulása az önkormányzatokra és intézményeire is nagy terhet rónak.

A gazdaságos működtetés fenntartása érdekében kénytelenek vagyunk lépést tartani az áremelkedéssel. Ez vezérelte a 4 település vezetőjét is, amikor 10 százalékos emelést javasoltunk – mondta a polgármester. A képviselők azonban leszavazták a 10 százalékos emelést, az 5 százalékos térítési-díjnövekedés mellett tették le voksukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!