Szegedi hírek

2022.06.24. 20:09

Megnyílt a táblaképfestők seregszemléje Szegeden - Galéria

Megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt pénteken a 19. Táblaképfestészeti Biennálé a REÖK-ben. A kiállított 120 festmény átfogó képet ad a hazai kortárs képzőművészet sokszínű világáról.

Koós Kata

A magyar kortárs festőművészet minden fajta stílusirányzata megjelenik a REÖK termeiben. Fotó: Karnok Csaba

Több mint hatszáz művész küldött alkotást a 19. Táblaképfestészeti Biennáléra, amely 1983 óta hazánk egyik legrangosabb és legátfogóbb kortárs képzőművészeti seregszemléje. Nátyi Róbert, a tárlatnak otthont adó Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja a megnyitón elmondta, igen nagy kihívás volt a zsűri számára a kiállítás anyagának összeállítása. 

A kurátor mellett a bíráló bizottság tagja volt Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész. Végül 120 alkotást válogattak be a tárlatra, amelyek a REÖK két emeletének tucatnyi termében kaptak helyet. 

A kiállítás folyamatosan újul, kétévente frissebbnél frissebb alkotások kerülnek be. Ez a 120 alkotás valóban reprezentálja kortárs képzőművészetünket. Természetesen nem mennyiségben, hiszen több ezer képzőművészünk van, akkora kiállítóhely viszont nincs, ahol mindannyian bemutatkozhatnának. Minőségben azonban mindenképpen átfogó képet ad, elképesztő összefüggéseket rejt – mondta Nátyi Róbert. 

A tárlat legnagyobb erényének nevezte, hogy a magyar kortárs festőművészet minden fajta stílusirányzata megjelenik a REÖK termeiben. 

A Táblaképfestészeti Biennálén az alkotók üzenetei klasszikus megoldásokban jelentkeznek, vászonképeken, fa vagy papír alaphordozón. Úgy, ahogy annak idején a reneszánsz mesterek is fogalmaztak. Természetesen nem azokkal a gondolatokkal és perspektívával, mint akkor, hanem új problémákkal, a 21. századot leképezve. A Covid miatt sok művész visszavonult a műterme magányába, és úgy tudott alkotni, ahogy korábban nem. Az előző néhány hónapban folyamatosan kiállítások nyíltak, az elmúlt két évben fantasztikus termést hoztak létre az alkotók. Elképesztően jó művek születtek – fejtette ki a kurátor. 

A megjelenteket Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok főigazgatója köszöntötte, aki kiemelte, nemcsak a beérkező alkotások közül válogatott a zsűri, hanem már elismert alkotókat is meghívtak, hogy műveikkel képviseljék magukat a biennálén. Köztük a hazai festészet olyan neves képviselőit, mint Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Ázbej Kristóf, Serényi H. Zsigmond, Verebics Katalin, Sejben Lajos, vagy a legutóbbi biennálé fődíját elnyert Czene Márta. A főigazgató azt is elmondta, a kiállítás július 31-ig látogatható, és a Szabadtéri Játékok nézői jegyük felmutatásával ingyenesen tekinthetik meg a tárlatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!