Szeged

2022.06.11. 10:30

Megválasztották a Könyvkirályt

Több mint 20 ezer oldalnyi könyvet olvasott el egy év alatt az ötödikes Perneki Nikolett, ezzel a teljesítménnyel ő lett a Könyvkirály. Őt és a többi könyvbirodalmi tagot tegnap koronázták meg a városházán.

A legtöbbet olvasó gyerekeket avatták fel a Könyves Birodalom tagjainak. Fotó: Török János

A Somogyi-könyvtár az Ünnepi Könyvhéten minden évben megválasztja a Könyvkirályt, vagyis azt a gyermeket, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban található könyvek közül a legtöbbet elolvassa és a hozzá tartozó feladatlapot leadja. A komoly teljesítményhez ünnepség is dukál, így a Könyvkirálynak és a többi, hasonlóan sokat olvasónak ünnepélyes birodalomalapítási és koronázási ceremóniát szerveznek a városháza dísztermében. A Könyvkirályt, Főkönyvhercegeket, Könyvhercegeket és birodalmi tagokat pénteken ünnepelték. 

Az elmúlt évben összesen 134 mű került fel az ajánlólistára. A legelszántabb könyvfalónak járó korona idén Perneki Nikolett fejére került. Az ötödikes kislány egy év alatt 120 könyvet olvasott el, ami több mint 20 ezer oldalt jelent. Az elolvasott művek között szerepel például Jean-Claude Mourlevat: A visszafeléfolyó, Varró Dániel: A szomjas troll és Padisák Mihály: Éljen a száműzetés című műve is. A király mellett az udvartartásba megválasztottak még három főkönyvherceget és hat könyvherceget is. A Könyves Birodalomnak összesen 33 új tagja lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!