Szegedi hírek

2022.06.24. 09:22

Műanyag karabéllyal is harcolnak a táborozó gyerekek - Fotók

Harminc diák vesz részt az első idei megyei honvédelmi táborban, amelyet már hagyományosan Tiszaszigeten rendeznek meg. A gyerekek műanyag karabéllyal gyakorolnak, és szigorú napirendjük van. Majdnem pont úgy élnek, mint a felnőtt katonák.

Suki Zoltán

Szigorú napirend és komoly akció is van a honvédelmi táborban. Fotó: Karnok Csaba

 A „Harcos” tábor egy fizikai kihívásokkal teli, de ugyanakkor élményszerű 5 napos programsorozat, ahol a résztvevők játékosan, csapatban, tapasztalt katonáktól tanulhatnak olyan túlélési, egészségügyi és önvédelmi technikákat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosíthatnak 

– mondta a Délmagyarországnak Gál József tartalékos százados, a tiszaszigeti honvédelmi tábor vezetője. 

A százados kiemelte, hogy a katonás napirend szerinti változatos programok célja a táborozók egyéni fejlődése, a csoporton belüli összetartozás erősítése közös élményeken keresztül, legyen szó akár paintball lövészetről, éjjeli „őrszolgálatról”, akadálypálya-­versenyről, vagy erdei menetgyakorlatról. 

Gál József elmondta, hogy az öt nap alatt délelőttönként elméleti foglalkozást tartanak a gyerekeknek, délután pedig a gyakorlati részek következnek. Ahogy az „igazi” katonáknál, itt is van naponta körletszemle, vagyis megnézik, hogy a gyerekek rendet tartanak-e maguk körül. Fiatalok nemcsak a megyéből, hanem például Budapestről és Miskolcról is érkeztek. 

Csütörtökön éppen egy sorverseny volt, katonai mintára. A szakaszoknak egy több állomásból álló pályát alakítottak ki. Az első állomáson egy gyakorló kézigránáttal kellett célba találni. Utána magas térd­emelésben kellett menniük, majd átkúsztak egy álcázott alagúton, végül pedig a gumikarabéllyal le kellett lőniük az ellenséget. Ezenkívül a gumikarabéllyal váltófutást is kellett teljesíteni. Aki pedig ezen is túl volt, lézeres fegyverekkel lőhetett célba, ami kísértetiesen hasonlított a sportlövőversenyekre, csak itt az éles lőszert lézersugár helyettesítette. 

A táborban turnusonként 30 gyerek vehet részt, és már a következő háromra sincs hely, mindegyik betelt. A megyében még egy ilyen tábor Tiszaszigeten, kettő pedig Hódmezővásárhelyen lesz a nyáron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!