Hódmezővásárhely

2022.06.09. 18:10

Nyílt nap volt a laktanyában

Látványos bemutatókkal tartottak nyílt laktanyanapot a vásárhelyi helyőrségben. Minden várakozást felülmúlva mintegy 2400 civil élt a lehetőséggel csütörtök délelőtt.

T. Sz.

Látványos programokkal készültek a vásárhelyi helyőrségben. Fotó: Tábori Szilvia

Minden várakozást felülmúlt, hogy legalább kétezer civil ér­deklődött a csütörtöki laktanya­nap látványos programjai iránt az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségében. Tóth István ezredes szerint ennek egyik oka lehet, hogy a honvédelem kiemelt ügy napjainkban, részben a világban, a környezetünkben zajló események miatt. 

Ugyanakkor ma­­gyarázható azzal is, hogy az elmúlt két évben a járványügyi korlátozások miatt nem tarthattak tömegrendezvényeket, márpedig az emberek igénylik a közvetlen kontaktust a katonasággal. Egy ilyen rendezvény erre kiváló alkalom. 

 A vásárhelyi laktanya a térség egyik legnagyobb munkáltatója, a személyes kapcsolat a családtagokon, ismerősökön keresztül már szilárd alap erre. A hozzátartozók is szívesen látják, párjuk, férjük, gyermekük milyen környezetben, netán milyen eszközökkel dolgozik a műveleti feladatokban 

– fogalmazta meg a laktanya parancsnoka kérdésünkre. 

A nyílt nap egyik nem titkolt célja a toborzás, bár zömében kisgyerekes családok, kisiskolások látogattak el a helyőrségbe. Tóth István ezredes szerint, ha korai életszakaszban felkeltik a kíváncsiságot, ha a gyerekeket esetleg megragadja a hazaszeretet ügye, később nagyobb eséllyel lépnek katonai pályára. Az eredmény tehát nem rövid távú ugyan, de a jövő döntéseire mindenképp hatással lehet. 

Különösen, hogy szeptemberben első évfolyamával a laktanya területén, a régi nőtlen szálló épületében indul el a katonai középiskola és kollégium. Ez a tényező talán vonz­erő a fiataloknak. 

A rendezvény idején nem csupán a kapunál oldották fel az egyébként megszokott szigorú belépést, a laktanya területén is szabadon mozoghattak a civilek. A laktanya parancsnoka hangsúlyozta: a korábbi tömegrendezvények tapasztalatával a statikus programokat és a gyakorlati bemutatókat is egy jól megközelíthető helyre tervezték. Így a nagyobb látogatószámmal is biztonságot te­­remtettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!