Vezető hírek

2022.06.24. 15:00

Óvintézkedések vízparti kalandokhoz: alkoholos állapotban, felhevülve ne csobbanjunk

Megelőző óvintézkedésekkel, józan döntésekkel, olykor egészen alapvető íratlan szabályok betartásával megelőzhetők a nyári vízparti balesetek, tragédiák.

T. Sz.

A gondtalan szünidei fürdőzéshez kell azért némi előkészület. Illusztráció: Bencsik Ádám/MW

Ahogy megyünk bele a nyárba, egyre több az esély a veszélyes helyzetekre. Különösen a vízparti kalandokra érdemes körültekintően felkészülnie a családoknak; az írott és íratlan szabályok betartása életet menthet. 

Mindenekelőtt a biztos úszás fontosságát hangsúlyozta Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke egy közelmúltbeli vásárhelyi rendezvényen. Kiemelve, hogy természetes vizekben a mentőmellény életeket menthet, különösen például eszméletvesztéssel járó balesetben. Fischer Gábor, a Szolnoki Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Vízirendészeti Rendőrőrs Szeged vezetője azt emelte ki, hogy a szabad vizekre vonatkozó fürdőzési szabályok ismeretének hiánya gyakori jelenség. Nem mindenki tudja, hogy lakott területen például csakis kijelölt helyen szabad fürdeni, de tilos például úszómű, hidak környezetében. 

Bár a vízparti fürdőzés íratlan szabályai alapvetőnek tűnnek, Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének vezető mentőtisztje szerint sajnos minden évben találkoznak a tartós hőség okozta rosszullétekkel, illetve vízparti tragédiákkal. Pedig a baj némi körültekintéssel megelőzhető. Ilyen például, hogy csobbanás előtt érdemes lehűteni a felhevült testünket, vagy azt, hogy étkezés után egy órával ajánlott csak vízbe menni. 

Tele gyomorral, tompult fizikai állapotban ugyanis nehezebben reagálunk veszélyesebb helyzetekben. 

De az alkoholfogyasztás is a józan döntésben akadályozhat, fürdőzésnél tehát az is kerülendő. Fontos betartani a napozásra vonatkozó ajánlásokat: 11 és 15 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napsütést. Ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre, különösen, hogy a vízben a visszaverődő napsugárzás miatt akár fél óra alatt leéghetünk. 

A természetes vizek partjáról nem látható veszélyforrások egyike a víz alá merült uszadék: ugráláskor komoly sérülést okozhatnak. A szakemberek egyöntetűen megemlítették a kijelölt szabadstrandok biztonságát, a vízimentő személyzet, a szakszerű segítség megnyugtató jelenlétét. Ugyanakkor a megelőzés mellett nem kevésbé fontos a megfelelő segítségkérés, vagy a bajbajutottak támogatása elsősegélynyújtással. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!