Hódmezővásárhely

2022.06.01. 21:00

Oxigénkezelésre alkalmas berendezést kaptak

A tavaly év végi Csongrád-Csanád megyei jótékonysági vadászat kedvezményezettje a vásárhelyi kórház gyermek­osztálya, amely a vadászaton befolyt 1,2 millió forintból egy oxigénkezelésre alkalmas műszert kapott.

Kovács Erika

Egy bábun be is mutatták, hogyan működik a berendezés. Fotó: Gémes Sándor

A jótékonysági vadászatokat Fejes László sportvadász ötlete alapján 2013-tól szervezik meg Magyarországon. Az első jótékonysági vadászat kedvezményezettje a Fejér Megyei Szent György Kórház gyermekosztálya volt. A jótékonysági vadászat 2019-ben országos szintűvé nőtte ki magát, mára pedig már nemzetközinek mondható. 

Gyermekosztályokat támogatnak 

Hagyományosan december 27-e a jótékonysági vadászat napja, az ország mind a 19 megyéjében egyszerre rendezik meg. A cél, hogy minden évben a megyék egy-egy kórházának gyermek­osztályát támogatják a nevezési díjakból, illetve az egyéb módon befolyó adományokkal. 

Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhely–makói főigazgatója a szerdai ünnepségen örömmel jelentette be, hogy a tavaly év végi jótékonysági vadászat kedvezményezettje a hódmezővásárhelyi kórház gyermekosztálya. Egy hiánypótló, lélegzést segítő berendezést vásároltak a támogatásból. 

2013 óta 127 millió forint gyűlt össze 

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászati Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, 2013 óta 127 millió forint értékben adományoztak orvosi műszereket a gyermekosztályoknak, 172 új orvosi eszközzel gazdagították a hazai gyermek­egészségügyet. Hogy milyen eszközt vásároljanak, ezt a kórházak döntik el. 

2021-ben a vadásztársadalom soha nem látott összefogást produkált. Összesen 42,3 millió forintot gyűjtöttünk össze országos szinten. Nagy büszkeség ez valamennyiünknek – hangsúlyozta. 

Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke, a vadászkamara megyei elnöke a csongrád-csanádi jótékonysági vadászatokról számolt be. 
Megyénkben első alkalommal 2019-ben Árpádhalom adott otthont a jótékonysági vadászatnak. Az 1,3 millió forintos adományból a szegedi gyermekklinikának vásároltak három műszert. A 2020-as szegvári esemény kedvezményezettje a szentesi kórház gyermekosztálya volt, amely ugyancsak 3 műszerrel gyarapodott, 1,2 millió forint értékben. 

A hétvégén már ki is próbálták az eszközt 

Tavaly év végén Csongrádon, a Május 1. Vadásztársaság területén rendeztek jótékonysági vadászatot, ahol az összegyűlt 1,2 millió forintból egy olyan készüléket vásároltak, amely magas áramlású orrkanülös oxigénkezelésre alkalmas. 

A hiánypótló berendezés működését Papp Ferenc, a vásárhelyi kórház gyermek­osztályának vezető főorvosa mutatta be. Az eszköz nem invazív lélegeztető, vagyis nincs szükség tubus behelyezésére. A gyermekek szervezetébe orrkanülön keresztül jut a melegített és párásított levegő és oxigén keveréke. 

Ez hatékonyan segíti a kis betegek légzését. A hétvégén egy kétéves, hörgőgyulladásban szenvedő kisgyermeknél már alkalmazták. 
Fejes László adományozó oklevelet adott át Kallai Árpád főigazgatónak. Gémes Lászlót, Jéri Tamás koronglövő-világbajnokot és Bálint Józsefet, a Csongrádi Május 1. Vadásztársaság elnökét pedig elismerő oklevélben részesítette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!