Szegedi hírek

2022.06.24. 18:10

QR-kódot kaptak a sírok a zsidó temetőben

K. K.

Kódot kapott mások mellett Pick Márk, a Pick Szalámigyár alapítója is. Fotó: Török János

Ötven jelentős ember nyughelyén helyeztek el életrajzi adatokat és képeket tartalmazó QR-kódokat a szegedi zsidó temetőben. A Pick Szeged Zrt. támogatásával megvalósult projektet Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség archívumának vezetője, Frauhammer Krisztina, az archívum munkatársa és Pataricza Dóra történész kezdeményezte. 

A Szegedi Zsidó Hitközség sírkertje szerintem az egyik legkülönlegesebb és legszebb temető az országban. Kiválóan alkalmas oktatási célokra is. Szeretnénk, ha a sírhelyek jobban hozzáférhetők lennének, ha diákok is kilátogatnának a sírkertbe, ahol 150 év története nyugszik – mondta el lapunknak Ábrahám Vera, akinek az üknagyapja is a sírkertben nyugszik. 

A temetőben körülbelül tízezer sír található, a tervek szerint a közeljövőben további 150 nyughelyre helyeznek majd el QR-kódokat. 

Az első ötven sír kiválasztásánál próbáltuk a közismertebb elhunytak nyughelyét QR-kóddal ellátni. Ugyanakkor a hitközségi tagjaink hozzátartozónak sírjait is elláttuk kóddal, akiknek leszármazottai szerettek volna részt venni a projektben és elláttak minket a szükséges információkkal a családjukról – részletezte. 

A szegedi sírkert a debreceni után hazánk második zsidó temetője, ahol az információátadásnak ezt a modern megoldását alkalmazták. QR-kódot kapott mások mellett Löw Lipót, Pick Márk és Heller Ödön. Az archívum vezetője azt is elmondta, az ötven sírhelyen korántsem ötven ember nyugszik. Kódot kapott ugyanis a téglagyári gettóban elhunytak emlékműve és az első világháborús emlékmű is, amelyek több száz sírt jelölnek.

Fotó: Török János

 

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke hozzátette, a zsidó családok régen az imakönyvekben rögzítették a főbb családi eseményeket. Ez a szokás azonban a kor előrehaladtával elkopott. A mai fiatalok már számítógépen rögzítik a jelentős eseményeket, tárolják a fotókat, a QR-kódos technikával ehhez a változáshoz igyekeztek alkalmazkodni. 

Nem halnak meg igazán, akiket nem felejtenek el – hangsúlyozta Buk István. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!