Szegedi sikerek

2022.06.02. 11:49

Remekül szerepeltek az SZTE-gimnázium fizikus diákjai

Mindössze 9 vidéki diák jutott be idén a Szilárd Leó országos fizikaverseny döntőjébe, közülük négyen az SZTE Gyakorlógimnázium és Általános Iskola diákjai. Egyikük csupán 2 ponttal maradt le az első helyről.

Timár Kriszta

KA vidéki iskolák közül kiemelkedett az SZTE-gimnázium: négy döntős is képviselte az intézményt a döntőben.  Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Kiemelkedő szegedi siker született nemrégiben a Szilárd Leó országos fizikaversenyen. Ez az egyik legnehezebb tanulmányi verseny ebből a tantárgyból, így különösen nagy eredménynek számít, hogy az idei döntőbe bejutó mindössze 9 vidéki versenyző közül négyen az SZTE Gyakorlógimnázium és Általános Iskola diákjai. Egyikük ráadásul csupán két ponttal maradt le az aranyéremről.

 A tizedikes Gulyás Kristóf második helye mellett évfolyamtársa, Nagy Gergő elhozta a hetedik helyet, a végzős Perényi Barnabás és Kozák Gergely pedig a 15. és a 19. helyen végzett. 

A döntőt megelőző fordulóban a diákoknak 180 perc alatt kellett megoldaniuk 10 feladatot, így a gyorsaság és a pontosság együtt döntötte el, hogy 11–12. évfolyamosok közül ki az az összesen 30 diák, aki megmérkőzhet Pakson a háromnapos rendezvényen. 

Ott szintén egy 180 perces írásbeli feladatsorral kezdtünk, utána volt egy másfél órás mérési feladat is, a verseny harmadik szakaszában pedig egy másfél órás szimulációs feladatot kellett megoldanunk. Itt tömegspektrométerrel kellett különböző tömegű részecskéket szétválogatni, az erre írt program működésére azonban magunktól kellett rájönnünk- mesélték a fiúk. 

A témakör elsősorban az atom- és atommagfizikát érintette, ezt délutáni szakkörön tanulták meg a versenyzők, hiszen még az emelt szintű érettségihez is csupán egy kis részét kell tudni. 

Nagy Tibor (ül) érdekessé tudja tenni a fizikaórákat a diákok számára. Fotó: Karnok Csaba 

A diákokat Nagy Tibor készítette fel, akinek a versenysorozat 25 éve alatt minden évben volt döntős diákja. 

Először az elméletet tekintettük át, utána pedig ilyen típusú feladatok megoldásával foglalkoztunk- mesélte a pedagógus, szerinte erre a versenyre a tehetség önmagában nem elegendő.

Az OKTV-n egy jó eszű gyerek sokáig eljuthat, a Szilárd Leó fizikaversenyhez a jó eredményért viszont sokat kell dolgozni. A szakkörök ettől függetlenül jó hangulatban telnek, vannak, akik csak műkedvelőként járnak, mert azt mondják, jól érzik magukat. Akik viszont komolyan veszik a versenyzést, tudják, hogy melót kell beletenniük- tette hozzá. 

Mindezt megerősítette Nagy Gergő is, aki a többiekkel ellentétben nem fizika, hanem matematika szakos a gimnáziumban, saját bevallása szerint általános iskolában nem is szerette ezt a tantárgyat. 

A tanár úr viszont érdekessé tudja tenni ezeket az órákat, megmutatta, milyen sok mindent meg lehet érteni ennek köszönhetően a körülöttünk lévő világból- fogalmazott. 

Bár ezen a versenyen már nem jár továbbtanulási pluszpont még a legjobbaknak sem, a döntősöket bármely hazai egyetem tárt karokkal várja. A két végzős a műszaki egyetemen folytatja tanulmányait, Gergely gépészmérnöknek, Barnabás fizikusnak tanul majd. A két tizedikes diák pedig a következő években is tud még versenyezni, és remélhetőleg tovább javítani helyezésein. Kristóf az ezüstérme mellé azóta már begyűjtött egy hetedik helyet is a Mikola Sándor fizikaverseny döntőjében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!