Vezető hírek

2022.06.09. 17:00

Sikeres évadot zárt a Szegedi Kortárs Balett társulata

64 előadás, számos fesztiválrészvétel, két külföldi út, három neves kitüntetés és komoly társadalmi szerepvállalás jellemezte a Szegedi Kortárs Balett napokban zárult évadát. Jövőre Petőfi-táncjátékkal és Shakespeare-klasszikussal várják közönségüket.

Koós Kata

Czár Gergelyt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével méltatták az évadban. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Sikeres évadot zárt a Szegedi Kortárs Balett társulata, két bemutató, öt darab született az évad során. A 64 megtartott előadás közül Szegeden harminc alkalommal gördült fel a függöny a Black paintings/Blue, a Carmina burana, a Diótörő, a Danza, a Credo, a Concerto/Vadak/A szent és a Menyegző/Tavaszi áldozat című produkciók előtt. Budapesten 23 alkalommal lépett színre az együttes – tájékoztatott a társulat közleményében. 

A pandémia miatti kétéves színpadínség időszaka után a táncegyüttes ismét neves fesztiválokon lépett színpadra, mint többek között a TÁNC Fesztiválja 23. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón és a TÁNC 24. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon, a Horizont Fesztiválon, a 15. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón, a 10. Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatban. Ezek mellett a Dubaji Világkiállításon és Brüsszelben is nagy sikert arattak a Carmina buranával. 

Különleges színfoltja volt az évadnak a Juronics Tamás művészeti vezető által rendezett Mária evangéliuma produkció, amelyben a Szegedi Kortárs Balett közreműködött. A Madách Színházban harminc évvel ezelőtt bemutatott darabot a Kossuth-díjas ren­dező-koreográfus új, friss köntösbe öltöztette, a premiert nagyszom­baton a Győri Nemzeti Színházban tartották, majd májusban Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban, júniusban a Margitszigeti Szabadtéri Színházban játszották. 

Az évadban több társula­­ti tag is kitüntetést vehetett át. Kimagasló színvonalú elő­­adóművészi tevékenységük elismeréseként Czár Gergely Harangozó Gyula-díjas táncművészt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, Kiss Róbert táncművészt pedig Magyar Ezüst Érdemkereszttel méltatták. Juronics Tamás művészeti vezető kiemelkedő jótékonysági munkája elismeréseként Lions Díjban részesült. 

A társadalmi szerepvállalás keretében szorosra fűzte a kapcsolatot a társulat többek között a Pick Szeged Kézilabdaklubbal. A közös cél elsősorban az egészséges életmód, illetve a kultúra, ezen belül is a tánc népszerűsítése. Emellett a két együttes gyűjtésekben is közreműködik. 

A következő évad két bemutatóját is bejelentették. A 2023-as Petőfi 200 emlékévhez csat­­lakozva műsorra tűzték a Lánglelkű című táncjátékot Juronics Tamás rendezésében, amelyhez szabadon választott Petőfi-versek szolgáltatták a muníciót a tőlük megihletődött, fiatal ze­neszerzők számára. A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott, lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, amely tovább élteti lánglelkű költőnk zsenialitását. 

A másik premier alkalmával pedig Juronics koreográfiájával Shakespeare legösszetettebb tragédiája, a Lear elevenedik majd meg a tánc nyelvén a színpadon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!