Bús Attila az ország legjobb koktélkészítője

2022.06.03. 14:40

Szegedi bártender képviseli hazánkat a világbajnokságon

Szegedi az ország legjobb koktélkészítője. Bús Attila 8 éve még utolsó lett azon a versenyen, amelyet most megnyert, ráadásul a legnehezebb kategóriában. Kitartásával elérte, hogy jövőre ő képviselheti hazánkat a világbajnokságon.

Timár Kriszta

Bús Attila az ország legjobb koktélkészítője lett, jövőre világbajnokságon indul. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Múlt hét vasárnap rendezték meg az Országos Bartender Bajnokságot, amelyen egy szegedi fiatalember lett 2022. magyar koktélbajnoka. Bús Attila a Magyar Bartender Szövetség versenyén neves fővárosi szakembereket utasított maga mögé, kiérdemelve ezzel a lehetőséget, hogy 2023-ban ő képviselhesse hazánkat a világbajnokságon. A 28 éves fiatalember karrierje nem indult hétköznapi módon: mindig egy-egy kudarcélmény vitte tovább az úton, amit középiskolásként kitalált magának. 

A Vajdaságból érkeztem, ott tinédzsekoromban nagy divat volt faluhelyen házi likőröket készíteni. Én is készítettem egyet meggyből, aminek nagy sikere volt az ismerőseim körében. Ekkor kezdtem el érdeklődni az alkoholos italok titkai iránt – mesélte. Interneten kezdett el koktélokat keresgélni, azzal próbálkozott ezt követően, ebben viszont már nem volt sikeres. Bosszantott, hogy nem ment ez a dolog, ezért elhatároztam, hogy megtanulom ezt a szakmát. Szegedre jártam át iskolába, heti kétszer utaztam, stoppoltam több órát, hogy megszerezzem a képesítést. A végzést követően pedig különböző továbbképzésekre is eljártam, hogy tökéletesítsem a tudásomat – idézte fel a kezdeteket. 

Amikor 2014-ben először hirdették meg ezt az országos bajnokságot, benevezett, de utolsó helyezett lett. Akkor döntöttem el, hogy addig dolgozok, amíg egyszer nekem sikerül megnyernem. Nyolc éve minden évben ott voltam, idén végre sikerült valóra váltanom az álmomat – mosolygott. 

Attila ráadásul a legnehezebb kategóriában indult, amelyben nagyon ritka, hogy valaki nyerni tud. – Van az étkezés előtti és az étkezés utáni italok kategóriája, a long drink, a bartender’s choice és a sparkling, azaz a pezsgőalapú koktél, ezek versenyeznek egymás ellen a döntőben. Én ez utóbbiban neveztem, ami azért nehéz, mert mindössze 6 összetevőt lehet használni, és itt a szponzortermék mellett a pezsgő is adott, vagyis csak négy másik alapanyagban lehet gondolkodni. Ezeken a versenyeken ráadásul csak olyan koktéllal lehet indulni, amelyet korábban más még nem készített el – magyarázta. Nyertes italába, amely a többi kategória italainál is jobbnak bizonyult, grapefruitos vodka, Martini Bitter, egy olasz likőr, maracujaszirup, citromlé és Martini Brut pezsgő került. 

A szegedi bártender arra különösen büszke, hogy az elődöntőben, ahol a kategóriák legjobb 3 versenyzője mérte össze tudását, mindössze egyetlen hibapontot kapott munkájára. A zsűri megjegyezte: ilyen tökéletes teljesítményt világbajnokságon sem látni. Pedig minden apróságot figyelnek: egy csöpp az asztalon, a mosoly hiánya, vagy akár a nem megfelelő cipő viselése is pontlevonásokkal jár. 

Bús Attila egyébként 2 éve már nem dolgozik vendéglátóhelyen, mint mondta, ez az élet a családdal nehezen összeegyeztethető. Így most már csak oktatóként foglalkozik a szakmával, most pedig természetesen legnagyobb feladata, hogy felkészüljön a világbajnokságra, és kitalálja, ott milyen koktéllal kápráztatja el a zsűrit. – Tíz év szakmai tapasztalattal, mostanra fejben nagyjából össze tudom állítani az ízeket, így a kóstolással már csak finomítani kell az összhatást. Már nagyon várom a versenyt, sajnálom, hogy másfél évet kell rá várni – zárta a beszélgetést. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!