Hódmezővásárhely

2022.06.16. 17:30

Szerinte túl fiatalon lett író

Vámos Miklós írót látták vendégül a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban az ünnepi könyvhét alkalmából. Élettörténettel fűszerezett négy legutóbbi kötetével érkezett a József Attila-díjas író.

T. Sz.

Ötvenhét csillag: Vámos Miklós íróként először járt Hódmezővásárhelyen. Fotó: Tábori Szilvia

Az én három fő tevékenysé­gem ebben az életemben: Élek. Olvasok. Írok. Ez valamiféle fontossági sorrend is. Sok tapasztalatot, gondolatot, megfigyelést gyűjtöttem össze, amióta az aranyérmes tevékenységet folytatom. Ezeket próbálom közreadni most. [...] Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet – fogalmazta meg Vámos Miklós még tavaly megjelent Igen című kötete fülszövegében. 

A József Attila-díjas írót látta vendégül a Németh László Vá­­rosi Könyvtár a 73. Ünnepi Könyvhét alkalmából. A szerző főként élettörténetével szórakoztatta közönségét, anekdotákkal gazdagítva. Elmondta, hogy íróként még – különös módon – soha nem járt Hódmezővásárhelyen, bár kalocsai katonáskodásakor rendszeresen hozták ide, a magasabb alegységbe. Amiről máig nem tudja, mit jelent. 

Később a tulajdonképpen könyvnapnak indult könyvhétre kanyarodott. Megtudtuk, hogy az első ilyen eseményen még könyve sem volt, csupán novellái jelentek meg. Vagy azt, hogy a szerzők miként várakoznak olvasóközönségükre mímelt lazasággal, például saját kötet látszólagos olvasgatásával, valósnak tűnő jegyzeteléssel. 

A hippi nemzedék dicső tagja vagyok, akik akkor úgy gondolták, aki elmúlt húsz, az nem lehet normális. Sokáig volt egy tervem: 1950-ben születtem, ami csoda jó év volt, arra gondoltam, 2000-ben meghalni jó dolog lesz. Könnyen megjegyezhető dátum a gimnazistáknak. Aztán újragondoltam a terveimet – mondta. Majd hozzátette azt is: azt képzelte, hogy olyan tekintélyes életművet hozott létre középkorára, onnantól már nem kell írnia, inkább a nyugger élet mellett kellene döntenie. Mégis nagyobb kedvvel ír, mint bármikor életében. 

Elmúlt belőlem az érzés, hogy lefőzzek valakit – mond­­ta. Vámos Miklós tehát már nem akar imponálni, egyszerűen szeret írni. Úgy érzi, annyi a kifejeznivalója, hogy amíg lehet, csinálja. A 70 éves író lényegében 18 éves kora óta publikál. Legutóbbi munkái: Dunapest, Igen, Ötvenhét lépés, Csillagok világa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!