Vezető hírek

2022.06.24. 13:00

Valóra vált álom az új táborhely

Nagy az öröm a Fatima Ház Alapítvány berkeiben. Majdnem húszéves álom vált valóra, amikor a napokban Kiss Erzsébet kuratóriumi elnök átvette az Ásotthalom külterületén elhelyezkedő, volt határőrlaktanya kulcsait. A több mint másfél hektáros területen mélyszegénységben élő gyerekeknek biztosítanak majd táborozási lehetőséget.

Koós Kata

A kuratóriumi elnök szerdán vette át a volt határőrlaktanya kulcsait. Fotó: Karnok Csaba

 Pontosan 19 éves álom vált most valóra, ugyanis 2003-ban táboroztunk először az ásotthalmi laktanyában még a Fészek Nagycsaládosok Egyesületével. Ahogy kiértünk, rögtön mondtam, hogy ebből a helyből gyerektábort kell kialakítani. A Fatima Ház Alapítvány megalakulása óta szerettük volna, hogy a terület az állandó táborhelyünk lehessen 

– mondta el lapunknak Kiss Erzsébet kuratóriumi elnök. 

Az 1,7 hektáros volt határőrlaktanya területén fe­­nyőerdő, természeti kincsekben bővelkedő tőzegláp és rét is található. Gyakori vendégek a mókusok, őzek, sőt a szomszédban elkerítve vaddisznó-rezervátum mű­­ködik. Tíz épület áll a területen, de felújításra szorulnak, így az első idényben sátortábort szerveznek majd. 

Fotó: Karnok Csaba

 A szegedi önkormányzat kedvezményes, 8,7 millió forintos áron kínálta nekünk a területet. Rengeteget segített Urbán Tamás képviselő és Nagy Sándor alpolgármester. A vételár tíz százalékát egy összegben kellett kifizetnünk, ami meg is történt, a fennmaradó részt 60 hónap alatt törlesztjük 

– részletezte Kiss Erzsébet. Bár az elmúlt fél évben számos adománygyűjtő akciót hirdetett az alapítvány, a 870 ezer forintnak csupán töredéke jött össze. A hiányzó összeget a kuratóriumi elnök saját megspórolt pénzéből pótolta ki. 

Az álomért áldozni kell, és ez a táborhely többet ér számomra bármilyen nyaralásnál vagy értéktárgynál. Ezeknek a gyerekeknek a többsége még életében nem volt táborban, csak hallgatják, amikor a társaik mesélnek. Nekik is szükségük van arra, hogy élményeket szerezzenek, boldog lehessen a sok nélkülözés közepette is a gyerekkoruk. Volt olyan gyerek, akit életében először az alapítvány vitt strandra 

– mesélte. 

A szegedi önkormányzattól támogatást kaptak sátrak beszerzésére is, így augusztusban már egyhetes sátortábort szerveznek húsz rászoruló kisgyerek számára sport- és kéz­­műves-foglalkozásokkal, természeti programokkal, strandolással, akadályversenyekkel, és ahogy Kiss Erzsébet fogalmazott, „lavórösszkomforttal”. A terület rendezését, a házak felújítását önkéntesek végzik majd, és reményeik szerint iskolákkal is sikerül együttműködési megállapodást kötni, például a veszélyesebb fák eltávolítására a Bedő Albert Erdészeti Szakiskolával, az épületek felújítására a szegedi Móravárosi, Tápai Antal és Vedres István Szakképző Iskolákkal. 

A tervek szerint ősztől cé­­ges csapatépítő tréningek számára adják majd ki a területet, hogy a bevételből finanszírozni tudják a jövő évi nyári táborokat. Erre a célra hálásan fogadnak bármilyen összegű adományt számlaszámukra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!