Az öntözésfejlesztést kérte a parlamentben Mihálffy Béla

2022.06.22. 18:50

Víz nélkül nincs mezőgazdaság

A gazdákért és az öntözésfejlesztésért szólalt fel szerdán az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, víz nélkül nincs mezőgazdaság, nincs élelmiszeripar, és nem tartható fenn a zöldség- és gyümölcstermesztő kultúra sem.

Kiss Anna

Mihálffy szerint a mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés. Fotó: DM

A 21. század újabb és újabb, valamint egyre jelentősebb kihívások elé állítja az egész világot, melyre gyorsan és hatékonyan kell reagálni. A klímaváltozás okozta negatív hatásokra is, mely kezelésére a mezőgazdaságban megkerülhetetlenné és elengedhetetlenné kezd válni az öntözésfejlesztés – mondta Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselője a parlament rendkívüli plenáris ülésén szerdán.

Felszólalásában kiemelte, a koronavírus-járványt követően a magyar gazdaság megőrizte teljesítőképességét, valamint az elmúlt évtized eltökélt építkezésének köszönhetően ellenálló képessége erősnek bizonyult. Rámutatott, az eredményes gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási programnak köszönhetően a munkahelyeket sikerült megvédeni, így megannyi másik országtól eltérően lényegesen gyorsabban indult újra a magyar gazdaság és az élet hazánkban.

A jövőnk és gyermekeink érdekében felelősséggel tartozunk szülőföldünkért, alapvető nemzeti érdekünk, hogy megfelelően bánjunk termőföldjeinkkel, gondoskodjunk vízbázisaink védelméről, megőrzéséről. Az agrárium jövője szempontjából az öntözésfejlesztés kiemelt jelentőségű. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. A magyar mezőgazdaságnak a legnagyobb csapást évről-évre a vízhiány okozza – mutatott rá.

Mihálffy leszögezte, a Szeged melletti Homokhátság jövőjének zálogát az öntözési közösségek jelentik. Ezek lényege az, hogy több gazda összefogásával megalkotják azt a közösséget, azt a kisebb területi egységet, ahol megfelelő öntözőkapacitás képződhet.

A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi és környezeti szempontból is kulcskérdés. Az öntözéses gazdálkodás hatására magasabb hozam, magasabb jövedelem érhető el. Másrészt az egyre szélsőségesebbé váló csapadékhiány és hőmérséklet hatására kialakult helyzet miatt, a hozambiztonság eléréséhez, a növénytermesztés sikerességéhez is megoldást jelenthet – részletezte a képviselő. Hozzátette, víz nélkül nincs mezőgazdaság, nincs élelmiszeripar, és nem tartható fenn a zöldség- és gyümölcstermesztő kultúra sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!