Tudatos étkezésen múlthat a sportteljesítmény

2022.07.01. 19:39

Fiatal kosarasokat teszteltek Vásárhelyen

A hatékony sportteljesítményért a Szegedi Tudományegyetem sport és élettudományi szakemberei fiatal kosarasokat mértek fel fizikailag tegnap a Hódtói Sportcsarnokban.

T.Sz.

Ép testben ép sportoló: plusz munkával növelhető az egyéni teljesítmény. Fotó: Tábori Szilvia

Kellő figyelemmel, kidolgozott edzéstervvel és diétával elkerülhetőek az esetleges sérülések, egészségügyi problémák, illetve kiaknázható a fizikai adottságban rejlő erő tartalék – mondta Martonosi János, a Hódmezővásárhelyi Kosársuli alelnöke lapunknak péntek délelőtt. Ifjú kosarasokat mértek fel fizikálisan a CB Basket A to Z elnevezésű programban a Hódtói Sportcsarnokban. Két kedvezményezett sportszervezet, a Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub fiatal sportolói vettek részt a speciális programban.

A Szegedi Tudományegyetem sport és élettudományi szakemberei, valamint orvosok vizsgálták a fiatalok egészségügyi állapotát és fizikai felkészültségét: mértek többek között vérnyomást, marokerőt, csontsűrűséget és alsó végtag reaktív erőindexet, illetve szűrték a funkcionális mozgásmintát. Az eredmények alapján a szakértők pár héten belül ajánlást készítenek a fejlesztési lehetőségekről.

Mint azt Martonosi János elmondta: a Hódmezővásárhelyi Kosársulinál mindig adott a fizikai felmérés, ám a mostani alkalom speciális. A tegnapi vizsgálati adatok kielemzése után részben személyre szabott ajánlásokat fogalmaz meg a szegedi szakértő a táplálkozásra és az edzésekre is. Magyarországon az elmúlt tíz évben került látótérbe az egyéni fejlesztés, az adottságokhoz mért optimális étrend és a teljesítmény összefüggése, erre világklasszisok teljesítménye a bizonyíték. Martonosi János szerint a család támogatása is döntő lehet, hiszen az utánpótláskorúak kiegyensúlyozott étrendje, edzésterve nem csupán egyéni kitartás kérdése. A tudatosság meghatározó a későbbi sportkarriereknél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!