Január végén elvitte a vihar a tetejét

2022.07.01. 21:19

Harmincéves lett a Szegedi Csillagvizsgáló

Protuberanciát is megfigyelhettek az érdeklődők pénteken délután a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Szegedi Csillagvizsgáló új kupolájának bemutatóján. Szombaton jubileumi konferenciát rendeznek.

A. T. J.

Harmincéves a szegedi csillagvizsgáló. Lett új tető, és egy ötven centiméter átmérőjű távcsővel is gazdagodott. Fotók: Török János

Az 1992. július 6-án megnyílt Szegedi Csillagvizsgáló fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából szombaton a Dóm téri Budó Ágoston nagyelőadóban nyilvános konferenciát szerveznek, amelyen a közönség olyan csillagászok előadásait hallgathatja meg, akik az elmúlt három évtizedben tevékeny részesei voltak a csillagvizsgáló életének. 

Forrás: Török János

A meghívott előadók között szerepel többek között Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont igazgatója, Szabó Gyula, a szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója, és Szatmáry Károly professzor emeritus, a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány elnöke is. 

Forrás: Török János

Pénteken este pedig a megújult kupolát és az új távcsövet lehetett megnézni a Kertész utcai intézményben. Szalai Tamás, a csillagvizsgáló munkatársa kollégáival készült a látogatók rohamára, egymás után állították be a távcsöveket. Közben el­mesélte, hogy a kupolafel- újítás igazából nem volt betervezve. 

Forrás: Török János

Amikor a január végi vihar elvitte a tetőnket, kétségbeesve álltunk ugyanitt. A Szegedi Tu­dományegyetem mögénk állt, a kármentés és a felújítás költségeit vállalta. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ma már van olyan kivitelező, akinek a csillagvizsgálók tetőszerkezetének készítése a specialitása. Ki kellett szednünk a régi távcsövet. A bajai társintézményünkben pedig felszabadult egy 50 centiméter átmérőjű, amit felajánlottak nekünk – mutatta az eszközt. 

Forrás: Török János

Késő délután ezt még nem üzemelték be, de egy másik, kisebb eszköz segítségével protuberanciát tekinthettünk meg, ami nem napkitörés, de majdnem, a napkoronában lebegő vagy mozgó, környezeténél sokkal sűrűbb és hűvösebb felhő. 

Szegedi innovációk
Az innovációkról szólva Szalai Tamás, a csillagvizsgáló mun­katársa elmondta, hogy az új távcső elődje volt az első olyan eszköz Magyarországon, amelyet számítógép vezérelt a kilencvenes évek elején, valamint 25 évvel ezelőtt Szegeden indult a kisbolygó-felfedező program. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!