46 kisgyermek élvezheti a korszerű intézmény szolgáltatásait

2019.09.27. 18:04

55,5 millió forintból újult meg az Avar utcai egyházi óvoda – fotók

Mintegy 55,5 millió forintból korszerűsödött a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Fénysugár Katolikus Óvoda. Az intézmény Avar utcai telephelyére 46 kisgyermek jár, a felújított épület átadó ünnepséget péntek délután rendezték a Szent Mihályhoz kötődő családi eseményükön.

Hajó Edina

Az Avar utcai óvoda avatója felújítás után. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

A Fénysugár Katolikus óvodához két intézmény tartozik a Hóbiárt és az Avar utcai. Utóbbi épületét 1934-ben építették, egycsoportos állami óvodaként működött egészen a rendszerváltásig. Ezt követően, 1990-ben, a kárpótláskor az egyház megkapta épületet. Akkor az intézmény mindössze egy konyhával bővült, 2007-ben kisebb felújításokat végeztek ugyan rajta, de a nagyobb beruházás mindeddig nem történt.

Szükség volt a 85 éves épület felújítására

A Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjának keretében 55 milliárd forintból újult meg az intézmény, a magyar kormány ugyanis külön forrást csoportosított el az egyházi nevelési-oktatási intézmények fejlesztésére. A Szeged-Csanádi Egyházmegye területén hét intézmény újul meg, közülük az első, ami elkészült a szegedi volt. A teljes homlokzatot hőszigetelték, kicserélték a tetőt, részleges nyílászáró cserét is végeztek,

és az épület festése is megtörtént.

Emellett a belső terek padlóburkolata is megújult, és az udvar is új térburkolatot kapott. Az udvaron kialakítottak egy fedett homokozót és kerékpártárolót is telepítettek. Sőt utólagos fal- és aljzatszigetelésre is szükség volt, és valamennyi vizesblokk korszerűsödött.

Családias hangulatú az intézmény

Katona Zsoltné óvodavezetőtől megtudtuk, jelenleg 46 kisgyermek jár az intézménybe, amely 50 férőhelyes, ma már két csoport szobával működik. – Áprilisban költöztünk át a Hóbiárt utcai óvodánkba, ott egy tornaterem és egy másik kisebb terem is a rendelkezésünkre állt. Szerencsére öt hónap alatt elkészültek a felújításokkal, így augusztusban vissza tudtunk költözni, szeptemberben pedig már fogadhattuk a kicsiket. Szent Mihály naphoz kötődően minden évben szüreti mulatságot tartanak, így ehhez a naphoz kötöttük a megújult óvodánk átadását, a családokkal együtt örülünk az új óvodának – részletezte az óvodavezető.

Az óvoda igen népszerű, családias jellegéről ismert. Péternek négy gyermeke van, a legnagyobb Bíborka most búcsúcsozott az anyaintézménytől, hiszen annak felújítása miatt a másik oviban ballagott. Az édesapa elmondta barátai ajánlották nekik az ovit, amivel ők is meg vannak elégedve.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!