Vezető hírek

2019.11.16. 17:00

A hegymászónő történetei

Kerekes Éva egy betegségből felépülve döntött úgy, hogy valami olyasmibe kezd, amit előtte nem csinált – hegyeket mászik. A váratlan elhatározást tettek követték, így lett a makói nő az első magyar hegymászónő, aki tavaly meghódította a Himalája egyik nyolcezer méter magas csúcsát, a Manaslut, hegymászótársával, Herczeg Angelikával. Történetéről már többször beszámoltunk. Éva a Mondolo Klub szervezésében tartott előadást Éva, ahol tavalyi útjuk történetét osztotta meg a hallgatósággal.

Kozma Rita

Szeged – 2019.11.14. Kerekes Éva, 2018-ban megmászta a Himalája egyik csúcsát, azóta újabb 8ezer méteres csúcsot vett célba. Képen: Kerekes Éva hegymászó. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Egy komoly betegségem volt évekkel ezelőtt, amiből felgyógyulva elmentem az El Caminót végiggyalogolni. Ott szerettem bele a hegyvidékbe. Amikor ha­­zajöttem, találkoztam egy is­­merősömmel, aki előző évben járt a Himaláján, és elvarázsolt az elán, amivel beszélt róla. Tudtam, hogy oda nem fogok eljutni, ezért más célt kerestem. Kitaláltam, hogy a születésnapomat Európa legmagasabb pontján fogom ünnepelni. Kissé mellényúltam, mert az Elbrusz a legmagasabb pontja, én pedig a Mont Blanc-ra gondoltam. Mindenki le akart beszélni ró­­la, mert veszélyes. Ahhoz, hogy ez a vágyam teljesüljön, fel kellett készülni, sokat tanulni. Felszerelést vásárolni, hiszen egy túracipőm se volt. Elkezdtem járni jégmászó és gleccserjáró tanfolyamra, és abban az évben – fél év felkészülés után – augusztus 20-án ott állhattam a Mont Blanc tetején – így kezdődött Éva története, aki Angelikával végül első magyar nőként sikeresen hódította meg a Manaslu csúcsot.

Kerekes Éva (balra) a nyolcezres hegyekről tartott előadást Szegeden. FOTÓ: DM

– Amikor hazajöttem, akkor úgy gondoltam, itt a vége a hegymászásnak, valamilyen új kihívást kerestem, de az­­után mégis maradtam a hegymászásnál. A nagynéném az év novemberében halt meg, és az volt a kérése, hogy egy rendkívül szép helyen szórjuk szét a hamvait. Ez lett a Himalája. A következő év márciusában mentem el először Nepálba az Everest-trekkingre, ahol az 5500 méteres Kala Pathar csúcsán szórtam szét a hamvait – mesélte. Éva ezen az úton ismerkedett meg mostani hegymászótársával, Herczeg Angelikával, akivel még abban az évben meghódították az Elbruszt és további két hatezer méteres csúcsot a Himaláján. Kirgizisztánban a Lenin-csúcs ugyan kifogott rajtuk az időjárás miatt, de nem adták fel, és sikeresen eljutottak nyolcezer méter magasba is. Legutóbbi útjukról októberben tértek haza, itt a Dhaulagiri csúcsát nem sikerült megmászni az időjárás miatt, de ez nem szegte kedvüket. Előadása végén Éva arra biztatta a közönséget is, hogy ne adják fel, kövessék és éljék meg az álmaikat.

Fotó: Karnok Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!