Beindult a fűtési szezon: szmog van a városban

2019.10.24. 07:00

A jövő héten érkező hidegfront hozhat majd javulást a levegő minőségében

Szeged levegőjében napok óta magas a szálló por koncentrációja. Az időjárás és a lakossági fűtés az oka. Az emberi egészségre káros anyagok csaknem 70 százaléka a kéményeken keresztül kerül a szabadba.

Jeszenszky Zoltán

Szeged - 2019.10.22. Levegõszenyezettség okai és következményei - nincs fûtés máris rossz a levegõ. Képen: A Rózsa utcai egyetemi mérõállomás. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Elsősorban az időjárás az oka, hogy Szeged levegőjében magas a szálló por koncentrációja – mondta lapunknak Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének helyettes vezetője. Éjszakánként nincs felhőzet, és nagyon lehűl a talaj menti levegő, kialakul egy inverziós réteg. A levegő hőmérséklete ahelyett, hogy függőlegesen csökkenne, körülbelül 100 méterig növekszik. Ugyanannyi szennyező anyag kerül a város levegőjébe, mint máskor, de ez most a légkör alsó száz méterében oszlik el.

Hidegfrontra várva

A helyzet mindaddig ilyen marad, amíg a jövő héten erős széllel és csapadékkal meg nem érkezik a hidegfront. A szálló por a gyerekekre, az idősekre, a szív- és légzőszervi betegségekben szenvedőkre veszélyes, továbbá azokra, akik hosszú időn keresztül kemény fizikai munkát végeznek a szabadban. A por légúti megbetegedéseket és tüdőrákot okozhat.

Szegeden automata mérőállomás méri folyamatosan a levegőbe kerülő szennyező anyagokat. FOTÓ: KARNOK CSABA

Mindent elégetnek

– Sajnos mindmáig előfordul – mondta lapunknak Mader Balázs, a járási hivatal osztályvezetője –, hogy a vegyes tüzelésű kazánokban a fa mellett műanyaghulladékot, színes papírokat, festett furnérlemezeket is elégetnek, ezek pedig nagyon szennyezik a levegőt.

Az egészségügyi határértéket már átlépte

– Szegeden a szálló por koncentrációja a tájékoztatási értéket érte el – folytatta Mader Balázs. A városban egy automata mérőállomás működik. A határértékeket törvény szabályozza. A szálló por esetében a tájékoztatási értékről akkor beszélnek a szakemberek, ha két egymást követő nap 24 órás átlagában a koncentráció meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, és az időjárási előrejelzés alapján a harmadik napon sem változik a helyzet. Ilyenkor erről értesítik az önkormányzatot. A riasztási fokozatról pedig akkor beszélnek, ha már a 100 mik­ro­gramm/köbméteres értéket is meghaladja, de erre az elmúlt napokban még nem volt példa. Az egészségügyi határérték a legszigorúbb, azt 50 mik­ro­grammnál húzták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!