Közel 200 kilogramm kábítószer a határon

2019.09.27. 12:15

A röszkei határnál ér véget az ezer eurós álom

Messze még az év vége, de már most több drogot foglaltak le a pénzügyőrök a Csongrád megyei határátkelőhelyeken, mint tavaly. Idén eddig 174 kiló kábítószer akadt fenn az ellen­őrzéseken, 10 kilogrammal több, mint 2018-ban. A rekord 2017-ben volt, akkor csaknem 1300 kilónyi kábítószert foglaltak le a pénzügyőrök.

Jeszenszky Zoltán

Szagot fogtak: kábítószert keresnek Röszkén. ARCHÍV FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: ARCHÍV: KARNOK CSABA

Egy teherautónyi kábítószert akart az a szerb férfi Magyarországra csempészni, aki még januárban bukott le a röszkei ha­­tárátkelőhelyen. A pénz­ügy­őröknek az lett gyanús, hogy a furgon rakterének padlózata mintegy 10 centiméterrel magasabban van, és eltér a gyári ki­­alakítástól. A járműből 68 csomagban több mint 75 kilogrammnyi marihuána került elő. A szállítmány 151 millió forintot ért volna a feketepiacon. A Csongrád Megyei Főügyészség a szerb férfival szemben különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása miatt emelt vádat. Sorsáról a Szegedi Törvényszék dönt majd. Ez volt idén a legnagyobb drogfogás a Csongrád megyei határátkelőhelyeken.

A drogfutárok változatos re­pertoárral dolgoznak. Találtak már kábítószert lökhárítóban, ajtó-, ülés- és tetőkárpit mögött vagy a műszerfalban elrejtve. Akadt, aki az alvázat duplázta meg, más a benzintank egy ré­szében alakított ki rejtekhelyet, de ruhában vagy hétköznapi tárgyakban is próbálnak drogot csempészni. Mindmáig népsze­­rű rejtekhelynek számítanak az üdítőspalackok, kézkrémek, süteményesdobozok vagy a rá­gógumi csomagolása.

Szagot fogtak: kábítószert keresnek Röszkén. ARCHÍV FOTÓ: Török János

A feketefuvar leggyakrabban Koszovóból indul, és ezer eurót ígérnek a sofőrnek, ha a szállítmánnyal eljut Nyugat-Európába. Idén Röszkén 15 esetben ma­­rihuá­nát, egyszer pedig ko­kaint foglaltak le. Összesen 174 kilogramm drog akadt fenn a határellenőrzéseken.

Egymilliárd forintot ért volna a legnagyobb szállítmány, amit még 2017 végén foglaltak le Röszkén. Egy albán férfi pótkocsis teherautóval próbálta akkor a drogot becsempészni hazánkba. A járműből akkor 90 darab, összesen 474 kilogramm súlyú csomagot találtak a pénzügyőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!