Szeged a kedvenc városa az Egyesült királyság nagykövetének

2019.11.13. 07:46

A Science Park vonzó lehet a brit befektetőknek

Sok brit cég van jelen a régió­ban – tudtuk meg Iain Lindsay-től, az Egyesült Királyság nagykövetétől, aki hétfőn látogatott Szegedre. Többek között a Science Park befektetési lehetőségeiről is egyeztetett az egyetem vezetésével, és kiderült nagyon szereti a Pick-szalámit.

Hajó Edina

Iain Lindsay elmondta, a brit követség segítséget nyújt az egyébként is jól működő üzleti kapcsolatok kialakításában. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

– Mielőtt kineveztek Magyarország nagykövetévé, már Londonban is tanultam magyarul, majd itt, egy intenzív nyelvtanfolyamon vettem részt Pécsen és Debrecenben. Több hónapig tanultam magyarul, az első hét hihetetlenül fárasztó volt, nagyon nehéz a nyelvük – monda el mindezt magyarul Iain Lindsay, az Egyesült Ki­­rályság magyarországi nagykövete. A diplomata egész napját városunkban töltötte hétfőn. Lapunk kérdésére elmesélte – ezt már angolul –, utoljára két éve volt Szegeden, akkor csak egy rövid időre, a BP szegedi irodájának megnyitójára jött. Most azért utazott ide, mert rendkívül fontos számára, hogy felkeresse és megismerje a vidéki nagyvárosokat, ezért kezdte látogatását a Deák Ferenc Gimnáziumban, mert ez Dél-Magyarország legjelentősebb két tannyelvű középiskolája.

Iain Lindsay elmondta, a brit követség segítséget nyújt az egyébként is jól működő üzleti kapcsolatok kialakításában. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Juhász Gyula egykori szülőházánál is járt

Itt előadása közben is beszélt magyarul, sőt a diákokat egy ma­­gyar nyelvű verssel is meglepte, Juhász Gyula Milyen volt… című versének részletével. Megtudtuk, Juhász Gyula a kedvenc költője, általa is kötődik Szegedhez.

– Már korábban eldöntöttem, hogy ezt a gyönyörű verset elszavalom itt. A látogatásunk következő állomása a költő a egykori szülőházának a helye lesz a klinika udvarán – magyarázta, ahol szintén elszavalta ezt. Úgy fogalmazott, ez is bizonyítéka a megyeszékhelyhez való kötődéséhez, ugyanis az is kiderült, Szeged az egyik kedvenc városa.

Szegednek különleges hangulata van

– Nagyon szeretem ezt a várost, különleges hangulata van. Kicsit hasonlít Pécshez, a kettőből össze lehetne olvasztani a „tökéletes magyar várost”. Mindkettő gyönyörű, Pécsen ott a Mecsek hegység, Szegeden a Tisza, tökéletes lenne. Bár ezt persze nem gondolom komolyan, a lényeg, hogy nagyon szeretek ide jönni – hangsúlyozta. Az Egyesült Királyság nagykövete ellátogatott a Pick szalámigyárba, tudta, hogy az egyik legismertebb márka. Arra a kérdésünkre, hogy ízlik-e neki, nevetve mondta, hogy hát persze.

„Több hónapig tanultam magyarul, az első hét hihetetlenül fárasztó volt, nagyon nehéz a nyelvük.” FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Több brit befektető érdeklődik a megye iránt

Mostani szegedi látogatásakor sem hagyta ki a brit üzleti szolgáltatóközpontot. – A BP a legnagyobb brit munkáltató Szegeden, Nagy-Britanniában az első öt nagyvállalat között van. Budapesten nyílt az első irodája, a második Szegeden. Két éve itt voltam a megnyitón is, most azt nézem meg, hogy működik – részletezte. Örömmel mondta el azt, hogy növekszik azoknak a brit cé­geknek a száma, amelyek Ma­­gyarországon megjelennek. Úgy fogalmazott, Magyarország Közép-Európa központja, így Nagy-Britannia Unióból való esetleges kilépése nem befolyásolja ezeket a befektetéseket.

– Magyarország egy regionális központ, sok cég nemcsak itt van jelen, hanem az egész régióban. Ezek a cégek inkább a szolgáltatói szektort képviselik, vagy a kutatásfejlesztésben vannak jelen. A követségünk segítséget nyújt ezekben az egyébként is jól működő üzleti kapcsolatokban, és azoknak az új cégeknek, amelyek meg akarnak itt jelenni. Ezért is jók ezek a regionális látogatások, ha eljövök Szegedre, saját szememmel látom, mi az, amit ajánlani tudok – vélekedett. Ilyen például a szegedi Sciencce Park az ELI-Alps lézeres kutatóközpont mellett, ennek kapcsán találkozott Rovó Lászlóval, az egyetem rektorával, hogy megtudja, milyen lehetőségeket tartogathat a brit befektetők számára a város határában épülő tudományos park. Kifejtette, reméli, lesznek brit befektetők itt, ugyanis a mesterséges intelligencia, a tiszta energia területén élen járnak ők is.

2016 óta Magyarországon

Iain Lindsay 2016 márciusa óta képviseli országát hazánkban. Budapesti megbízatását megelőzően Bahreinben teljesített szolgálatot, szintén nagykövetként 2003 és 2007 között nagykövethelyettesi rangban segítette Románia NATO-, valamint EU-csatlakozását, illetve a román külügyminiszter politikai tanácsadója volt. Ezt követően Hongkongban nagykövethelyettesi, valamint a Brit Kereskedelempolitikai és Befektetési Iroda igazgatói pozícióját töltötte be egészen 2011-ig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!