Növekszik a szám

2019.11.07. 07:44

A védőoltás igazi kincs, de sok gyerek nem kapja meg időben a vakcinákat

Egy tucat kötelező védőoltás létezik Magyarországon, beadásának elmulasztása súlyos problémához vezethet – derült ki a gyermekklinikán tartott előadáson. Az orvosok hangsúlyozták, a gyermek nem lehet a szülő gondolkodásának mártírja.

Kiss Anna

A Tisza-parti Gyermekgyógyászati Esték programsorozat ré­­­szeként Hogyan védjük az oltást? címmel rendeztek elő­adást, amelyet a szakemberek vitája követett a Gyermekgyógyászati Klinikán.

Kockázatviselés

A nézeteltéréseket főként az generálta, hogy a jogászok az élethez való jogot gyakran emlegették az est során, szerintük az orvosok is hibásak, ha a gyerek nem kapja meg az oltást és meghal. Boza Laura ügyvéd szerint nincs megfelelő kockázatviselés. Azt is mondta, hogy az orvosok nem jelentik megfelelően a védőoltás után tapasztalt mellékhatásokat sem.

Halállal járhat

A jelenlévő egészségügyi szakemberek, többek között Katona Márta, a klinika egyetemi ta­nára szerint viszont nem az or­­vos tehet arról, ha egyes szülők vallási nézeteiket a gyerekre is rákényszerítik, és emiatt nem adatják be neki az oltást, ami akár súlyos következményeket vonzhat maga után, akár halál­eset is történhet. A professzor hangsúlyozta, a jogásznak az­­zal kell foglalkoznia, hogy az orvos mulasztott-e, és ne általánosítson, hogy a kezelőorvosok, háziorvosok nem jelentenek, csak mert háromezerből öt nem teszi meg az országban.

Nem lehet a szülő nézeteinek mártírja a gyermek. Mészner Zsófi a (képünkön) szerint be kell adatni a védőoltást. FOTÓ: FRANK YVETTE

A homeopátia nem indok

A jelenlévő iskolaorvosok közül többen jelezték, hogy egyre növekszik azoknak a gye­­rekeknek a száma, akiknek nem tudják megfelelő időben beadni az oltást, a szülők homeopátiás készítményekre hivatkoznak. Erre már Mészner Zsófia védőoltás-specialista reagált, aki sze­rint hatalmas kincset kapnak a magyar családok azzal, hogy ennyi oltás van ingyenesen a gyermekük védelméért, ezt meg kellene be­csülniük. Mint mondta, a mai gyerekek mindent tudnak már például a szexualitásról, csak a saját egészségükkel nincsenek tisztában, ehhez viszont partnerségre lenne szükség a szülők részéről. Kiderült, Szegeden minden kampányoltás előtt írásos tájékoztatót kapnak a szülők az iskolaorvosoktól, de annak tartalmát nem ismertetik a diákokkal, és sokszor a felnőttek sem olvassák el.

A jogászok véleménye sem egyezik

Nemcsak orvos–jogász között, hanem jogász–jogász között is volt nézeteltérés. Míg Boza Laura szerint kezelőorvos nem tud szakvéleményt kiállítani, addig Dobozy Réka és Gárdián Attila ügyvédek szerint a kezelőorvos igenis írhat véleményt, csupán annak meg kell felelnie a szakvélemény követelményeinek.

Utóbbi két ügyvéd kiemelte, a védőoltás olyan, mint a KRESZ, szankcióval jár az elmulasztása, és nemcsak az orvosok vonhatók felelősségre a mulasztás mi­­­att, hanem a szülők ellen is szabálysértési eljárás indulhat, sőt a gyermeket is kiemelhetik a családból.

Az orvos és a szülő is felelős

Kassunszky Anikó főreferens az Alapvető Jogok Bizottságának álláspontját ismertette, mi­­szerint az orvosoknak mindig mérlegelniük kell, hogy milyen mellékhatásokkal jár az oltás, veszélyezteti-e a gyerek egészségét vagy adott betegségét. Azt mondta, át kell gondolniuk a szü­­lőknek, mi a fontos, hogy a gye­­rek ne kapja el a betegséget és életben maradjon, vagy az egyes esetekben előforduló mellékhatásokkal számol, hiszen például lázzal járhat egy oltás. Egy szülő számára ez nem lehet kérdés.

A védőoltás nem gyengíti az immunrendszert

Mészner Zsófia védőoltás-specialista azt mondta, a kanyarójárvány és a szamárköhögés is elkerülhető védőoltással, azonban az év első hat hónapjában jóval több kanyarós esetet jelentettek, mint bármelyik év ezen szakaszában. Európában 10 ezer 958 ilyen eset volt eddig. Elmondása szerint szamárköhögés ellen a várandósokat és az egészségügyben dolgozókat is érdemes beoltani a gyermekek mellett. Hangsúlyozta, az oltások nem gyengítik az immunrendszert. A legtöbb oltást még csecsemőkorban kell beadatni, ugyanis féléves korra eltűnnek az anyai ellenanyagok, így ­esély van a fertőzésre. Ugyanígy érdemes kérni az influenza elleni ingyenes védőoltást a 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek esetén, valamint a 60 éven felülieknek is, egészségi állapotuktól függetlenül. Az állattenyésztésben, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak is érdemes beadatniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!