Magas koncentrációnál halált is okozhat

2019.11.15. 10:35

Bárki a szén-monoxid áldozatává válhat

Tünetek jelzik, ha árad a szén-monoxid a lakásban. Ismerjük fel a problémát, szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt – javasolják a szakemberek.

K. A. R.

A fűtési szezonban nem csak a kémények állapota fontos. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

Elkezdődött a fűtési szezon, ezzel együtt pedig jelentő­sen megugrott a szén-monoxid-mérgezések kockázata, erre jó példa a múlt héten történt eset Mórahalmon, ahol egy családi házban négyen szenvedtek súlyos mérgezést, halál­eset szerencsére nem történt. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, éppen ezért nem látjuk és nem érezzük, ha a lakásban kering. Hogy mi­­­lyen tünetekhez vezethet a felgyülemlett gáz, arról Hangai Józsefet, az OMSZ Dél-alföldi Mentőszervezet kommunikációs munkatársát kérdeztük.

– Az alattomos gáz szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ a koncentrációtól. Akár megfázásra hasonlító tüneteket is produkálhat alacsony koncentráció esetén, például fejfájást, gyengeséget, hányingert. Figyelemfelkeltő lehet, ha elmegyünk otthonról, kitisztul a szervezetünk a gáztól, megszűnnek a panaszok, majd ha­­zaérve újra megjelennek azok – mutatott rá.

Mint mondta, szintén figyelmeztető jel, és mérgezésre kell gondolnunk, ha egyszerre többen vannak rosszul a házban, és hasonló tüneteket produkálnak.

– Magas koncentrációnál a szén-monoxid halált is okozhat. Ilyenkor az izmok elgyengülnek, a beteg menekülésre képtelenné válik, a tudata egy­­re romlik, majd eszméletlenné válik, és bekövetkezik a légzésleállás – tette hozzá a szakember.

A fűtési szezonban nem csak a kémények állapota fontos. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Hangai József kiemelte, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, és nyílt égésterű kazán vagy fűtőberendezés van a házban, azt azonnal állítsuk le, és mindenkit juttassunk ki a friss levegő­re, valamint azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót. Hangsúlyozta, szén-monoxiddal telt épületbe tilos bemenni akár segítségnyújtás céljából is, azt csak védőfelszerelésben tehetik meg a katasztrófavédelem munkatársai.

Azt mondta, a leghatékonyabb védekezés a megelőzés.

– Ellenőriztessük a fűtésberendezéseinket, és vásároljunk szén-monoxid-érzékelőt. A megfelelő érzékelő már a szervezetre ártalmatlan koncentrációnál is riaszt, megóvva ezzel a házban tartózkodókat – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!