Akár börtönbüntetés is járhat érte

2021.04.13. 07:00

Csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma

Csongrád-Csanád az egyik olyan megye az országban, ahol a legkevesebb ittasan okozott baleset történt tavaly. Országosan is javultak a mutatók, de még mindig sokan kockáztatnak, holott akár börtön is járhat az ittasan okozott balesetért.

K. A. R.

Megyénkben 37-szer történt szerencsétlenség alkoholfogyasztás miatt. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Zéró tolerancia ide, maradj otthon kampány oda, így is 531-en indultak útnak ittasan járművükkel megyénkben tavaly – ez derült ki Dakos József rendőr dandártábornok beszámolójából. Ugyanakkor Csongrád-Csanád megye rendőrfőkapitánya azt is jelezte, hogy csökkent az alkoholt fogyasztott sofőrök száma, a 2019. évi 572-höz képest 41 alkalommal kevesebbszer kellett intézkednie a rendőröknek 2020-ban.

Megyénkben 37-szer történt szerencsétlenség alkoholfogyasztás miatt. Fotó: Török János
Fotó: Illusztráció: Török János

A dandártábornok hozzátette, hogy míg 2019-ben 44, addig 2020-ban 37 ittas állapotban okozott közlekedési balesethez riasztották a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait. Ez alapján a dél-alföldi régióban nálunk történt a legkevesebb ilyen eset, hiszen Bács-Kiskun megyében 92-szer, Békés megyében pedig 53-szor okoztak balesetet alkoholos állapotban.

Országos szinten egyébként Komárom-Esztergom megyében volt a legkevesebb ilyen eset, Csongrád-Csanád pedig ebben a tekintetben harmadik helyen áll, osztozva a dobogós helyezésen Jász-Nagykun-Szolnok megyével.

Fontos kiemelni, hogy országos szinten is csökkent az ittasan okozott balesetek száma, ugyanis 2019-hez képest 35-tel kevesebb, összesen 1361 eset történt. De nemcsak gépkocsivezetők, hanem motorosok, biciklisták, sőt, gyalogosok is okoztak balesetet ittas állapotban.

Rendesen pórul járhat azonban az, aki ittasan közlekedik, hiszen vele szemben közigazgatási bírságot szabhatnak ki, de büntető feljelentést is tehetnek. Az utóbbi esetben akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik. Példa lehet erre annak a vásárhelyi, motorral közlekedő férfinek az esete, aki tavaly márciusban részegen, jogosítvány nélkül okozott többszörös töréssel járó sérüléseket utasának Makón, ezért pedig idén börtönbüntetést kapott és a járművezetéstől is eltiltották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!