Lendületben az építőipar

2019.10.24. 10:27

Csongrád megyében alig csökkent az új szerződések értéke – lesz munka jövőre is

Az építőipari vállalkozások 2019 első fél évében 1313 milliárd forint termelési értéket produkáltak Magyarországon, 35 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Kovács András

Építkezés Szegeden – munka van bőven. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

A KSH adatai szerint Vas kivételével minden megyében bővült az építőipar teljesítménye. A Csongrád megyei székhelyű építőipari vállalkozások első félévi termelési értéke 44 milliárd forint volt, ami nagyon közel van az országoshoz, nálunk ugyanis a teljesítmény harmadával haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, kétszerese, illetve másfélszerese az országos átlagnak. Az utóbbi jelzi: ha meg is torpantak az autóipari beruházások, van még építkezés a szomszédban. Csongrád megye kibocsátása az országos 3,4 százaléka, az egy lakosra jutó 110 ezer forintos termelési érték pedig a hazai átlag 82 százaléka.

Építkezés Szegeden – munka van bőven. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Úgy tűnik, országosan a lendület nem fullad ki, a 2019 első fél évében megkötött új szerződések értéke 1541 milliárd forint volt, ami az előző esztendő azonos időszakánál 3 százalékkal nagyobb. Csongrád ezen a területen nem áll túl jól, a megyei vállalkozások az első fél évében 31 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, 26 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazai építőipari vállalkozások fél év végi szerződésállománya 2216 milliárd forint volt, ez tizedével elmaradt az egy évvel korábbitól. Kilenc megyében emelkedett, leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében. Nálunk az országos átlagnál kisebb mértékben csökkent a június végi szerződésállomány, 37 milliárd forintos összege csupán 2,6 százalékos mérséklődést jelent az egy évvel korábbihoz hasonlítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!