Erős nyaruk volt idén a sztrádáknak

2019.09.28. 17:37

Egyre több e-matricát vásárolnak az autósok Csongrád megyében is

Csongrád megyében a három nyári hónapban több mint 8 millió járművet ellen­őriztek útdíjfizetés szempontjából, e-matricából mindenütt többet adtak el, mint tavaly.

Kovács András

Röszke határátkelõ – Több órás várakozás, három kilométeres torlódás az egyenkénti ellenõrzés miatt. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A három nyári hónapban összesen 4,6 millió e-matricát vá­­­sároltak a magyarországi utakon közlekedők, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint valamennyi matricatípusból több fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Érdekes, hogy arányait tekintve leginkább a mo­­torosok havi matricájának ér­­tékesítése bővült, darabban 30, a bevételben 24 százalékkal.

5,6 ezer megyei

Az autósok és a motorosok a he­­ti – 10 napos – e-matrica helyett egyre inkább a havi országos, vagy az éves megyei matricát választják. A hetiből 5 százalékkal kevesebbet adtak el, mint tavaly nyáron, ugyanakkor a havi országosból 16, az éves megyeiből 13 százalékkal többet értékesítettek.

– Júniusban 1968, júliusban 1655, augusztusban 1368 darab Csongrád megyére érvényes e-matrica fogyott – írta kérdésünkre válaszolva a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztálya. Ezenfelül a külföldiek 562 esetben vettek megyénkre érvényes úthasználati jogosítványt elektronikusan, havonta sorrendben 265, 171, illetve 126 darabot. A megyei matricák értékesítésében 5,6 ezer darabbal Csongrád a hetedik helyen áll, ebből döntő többség, 4,8 ezer a személyautóra érvényes D1-es.

Németek, románok

Idén nyáron német és román felségjelű járművekre vették a legtöbb e-matricát országosan, 623, illetve 364 ezret. A NÚSZ szerint a német felségjelű autók jó részében is romániai vendégmunkások lehetnek a matricavásárlások hátterében, így van ez Csongrád megyénél is.

A társaság kamerái és szakemberei a nyáron összesen 123 millió járművet ellenőriztek, ezen belül csak augusztusban több mint 45 milliót. Az e-útdíj rendszerben 2,4, az e-matricánál 4,5 százalékkal növelték az ellenőrzések számát – a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó adatok feldolgozása még tart.

Kényelmi díj

Csongrád megyében a nyári hó­­napokban több mint 8 millió járművet láttak és ellenőriztek útdíjfizetés szempontjából, a havi megoszlás: június: 2,4, július: 2,7, augusztus: 3 millió jármű. Nálunk a megyei matricák 97 százalékát viszonteladóknál, jellemzően benzinkutakon vették meg az autósok, a NÚSZ azonban ajánlja az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt, amely az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol csak a matrica árát kell megfizetni a vásárláskor, kényelmi, illetve tranzakciós díjat nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!