Túl sok az e-szemét, ha mindig újat veszünk – rendet vágna az Unió

2020.02.05. 09:48

Egységesítik a töltőket

Az Európai Parlament január végi plenáris ülésén határozatot fogadott el a mobiltöltők egységesítéséről. Tóth Edina EP-képviselő, a közös állásfoglalási indítvány egyik kezdeményezője kiemelte, hogy a jövőben alapvető elvárás lesz az egységes töltővel való kompatibilitás, ami egyaránt szolgálja a fogyasztók érdekeit és a környezet fenntarthatóságát is.

K. A.

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna e-szemetet jelentenek. Illusztráció. Fotó: Frank Yvette

A határozat előzménye, hogy az Európai Parlament képviselői már több mint tíz éve sürgetik a mobiltelefonokhoz, táblagépekhez, e-könyv-olvasókhoz, okoskamerákhoz és más elektronikus eszközökhöz egységesen illeszkedő mobiltöltők bevezetését. Ez idő alatt kiderült, hogy lényegében eredménytelen volt a vállalatok közötti, javarészt piaci szempontokat figyelembe vevő, önkéntes megállapodás, a különböző gyártók pedig ön­­szorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt. Némi előrelépés mégis történt, míg 2009-ben több mint 30-féle töltő létezett, mára nagyjából három maradt.

Elektronikus szemét

A fogyasztóknak továbbra is kü­­lönféle eszközöket kell otthon és munkahelyükön tartaniuk, illetve magukkal vinniük utazásaikra. – A bizottságnak bizonyítania kell, hogy ő ül a kormánynál, és nem engedi, hogy a tech óriások határozzák meg, mi a sztenderd – mondta Róza Thun, a belső piaci szakbizottság alelnöke. Az egységes mobiltöltő bevezetésével ol­csóbbá válnának a termékek, és csökkenne az elektronikus sze­­mét is. Ha új készüléket vá­sárolunk, automatikusan jár ugyanis mellé az új töltő.

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna e-szemetet jelentenek. Illusztráció. Fotó: Frank Yvette

Mindig újat venni

Fontos, ezentúl ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venni, és ki kell dolgozni egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására. Mindezt úgy, hogy ez lehetőleg ne okozzon árnövekedést. Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna e-szemetet jelentenek. Az egyes készülékek rövid élettartama szintén az e-hulladék növekedését eredményezi.

Júliusi határidő

– Örülök, hogy sikerült megállapodni az egységes mobiltöltők szükségességéről, nem halmozódnak többé a töltők a fiókok mélyén – hangsúlyozta Tóth Edina, a belső piaci bizottság tag­­ja. Az Európai Parlament ha­­tározatában felhívja az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb 2020 júliusáig hozzon megfelelő jogi intézkedéseket az egységes mobiltöltők bevezetése érdekében, illetve ismertesse a témát érintő hatásvizsgálat eredményeit. A lépés egyszerre könnyítheti meg a mintegy 500 millió európai uniós állampolgár mindennapi életét, azáltal, hogy az egységesítés révén a különféle hordozható berendezések esetében nem kell majd más-más töltőket használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!