A magyarok szeretnék, ha bevonnák őket a németek a vizsgálatba

2019.09.14. 12:57

Szegedi pilóta halt meg Berlin mellett – manőverével több ejtőernyőst mentett meg

Berlintől nem messze zuhant le szerdán egy Cessna típusú gép, amit a szegedi származású F. Ottó vezetett. A tapasztalt pilóta gépe meghibásodhatott és zuhanni kezdett. Az ejtőernyősöknek sikerült kiugraniuk, de a pilóta a géppel tovább zuhant. Ottó még ekkor is úgy manőverezte a gépet, hogy az ejtőernyősöknek ne essen bajuk. Az egész repülőstársadalom őt gyászolja.

A Szegedi Repülőtéren is ismerték a fiatal pilótát. Konkrétumot ők sem tudtak mondani, a sokktól nem is nagyon akartak még a történtekről beszélni, de mint megtudtuk, kollégájuk egy Cessna Caravan géppel ejtőernyősöket reptetett, ők kiugrottak, a repülőgép valószínűleg túlgyorsult, azért történhetett a baleset. Hangsúlyozták, meg kell várni a vizsgálatokat, akkor derülhet ki, hogy volt-e műszaki hiba.

A magyar szakemberek ugyannakkor arra számítanak, hogy a német hatóságok a magyarokat is bevonják a vizsgálatba, addig pedig a mendemondák alapján nem akarnak találgatni.

Hozzátették, a pilóták rendszeresen dolgoznak külföldön, van, aki mezőgazdasági munkákat, permetezést vállal, más bemutatórepüléseket tart.

Korábban

A 31 éves repülővezető-oktató szerdán csapódott a földbe a gépével Németországban, Berlintől mintegy 70 kilométerre. A férfi ejtőernyősöket szállított, a gépen pedig valami hiba történhetett. Bár az ejtőernyősök épségben kijutottak a repülőből, Ottó már tehetetlenül zuhant vele az ugróbázis melletti mezőre. Manőverének köszönhetően azonban tizennégy ember ma is élhet – írta meg a Bors.

A szegedi férfi hosszú évek óta dolgozott profi repülőgép-vezetőként és oktatóként. Ejtőernyős-ugrató pilótaként is ténykedett, utolsó repülésekor is éppen ezt tette. A portál a német Abendblatt című lap alapján azt írja, a repülő a bázis mellé csapódott be a mezőre, az ejtőernyősök pedig még időben elhagyták a gépet.

Biztosak vagyunk benne, hogy az utolsó pillanatig az ernyősök életét védte. Nem kizárt, hogy a baleset előtt már tudta, zuhanni fog, és próbálta a repülőbázistól messzebb, olyan területre manőverezni a Cessnát, ahol nincsenek emberek

– nyilatkozták a Borsnak Ottó kinti kollégái, akik tette miatt egyértelműen hősként tekintenek a férfira.

– Kiskora óta a véréven volt a repülés. Tíz éve vezetett gépeket, hat éve hivatásos pilóta volt, folyamatosan képezte magát – mesélte a Borsnak Ottó egyik barátja. A férfi elmondta, Ottó számára a repülés nem munka, hanem életforma volt, hibátlanul vezetett, nagyon precíz volt, soha nem hibázott. Ezért is érthetetlen, hogyan történhetett ez meg,

A Borsnak az egyik családtag elmondta, azonnal Berlinbe utaztak és próbálják feldolgozni a feldolgozhatatlant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!